eur:
389.11
usd:
361.96
bux:
68500.95
2024. május 8. szerda Mihály

Mikor jön a robbanás az üdülőingatlanok piacán?

Habár olcsón is lehet üdülőingatlanokhoz jutni hazánkban, ezek mégsem tekinthetők jó befektetésnek - mondta el az InfoRádiónak a Duna House vezető elemzője. Murányi Ákos szerint a nyaralók piaca stagnál, ráadásul az árak nem hogy emelkednének, de a válság miatt egyre alacsonyabbak.

Nem számít slágernek az üdülőingatlan a piacon, jóllehet itt a korábbi 10 százalékról négy százaléknyira csökkent az illeték, ami jelentősen egyszerűsítette az eladást - közölte Murányi Ákos.

A Duna House vezető elemzője szerint, a kiemelt üdülőkörzetek kivételével, kevesen érdeklődnek eladó nyaralók után. A nyolcvanas évek vége óta ugyanis aki ilyen ingatlant vásárolt, az mielőbb próbálta lakássá nyilváníttatni. Ennek egyrészt a hitelfelvételi lehetőség volt az oka, másrészt a különböző helyi adók miatt is jobban járt a vásárló egy lakással - fejtette ki a szakértő.

Évek óta azt ígérik az elemzők, hogy a balatoni ingatlanárak emelkednek majd, mert a válság miatt többen jönnek ide nyaralni - vélekedett Murányi Ákos. Ennek ellenére az elemző nem hisz az árrobbanásban. Mint mondja, előfordulnak áremelkedési hullámok, de túl nagy a kínálat, úgyhogy ezek nem tartanak sokáig.

Az elemző szerint, aki saját nyaralót akar vásárolni, annak a mostani időszak ideális lehet. Befektetési szempontból azonban nem előnyös most az üdülőkörzeti ingatlanvásárlás, mert az árak inkább lefelé mennek.

A Balatonon kívül kevés helyen tapasztalható nagyobb érdeklődés a nyaralóingatlanok iránt. Talán csak a Velencei-tó környéke hasonlóan népszerű, nyilván Budapest közelsége miatt - taglalta a szakértő. Hozzáfűzte azt is, hogy itt családi házhoz viszonylag alacsony áron juthat hozzá a vevő. Ezt sokan ki is használják - mondta Murányi Ákos.

Máshol viszonylag alacsonya kereslet, inkább helyben vásárolnak, alacsonyabb összegekért. A Dunakanyar valaha nagyon felkapott vidék volt, amikor divat lett Szentendrére vagy Leányfaluba és környékére költözni. Akkoriban fel is szaladtak az árak, most azonban a válság miatt ez is a visszájára fordult.

Ami egyáltalán nem megy, az a faház - szögezte le a Duna House elemzője, aki szerinte ezeknél inkább a telekárat kell megfizetni. Legnagyobb kereslet a 15-20 millió forintos árkategóriába tartozó üdülőkre van, illetve fontos szempont a víz közelsége is - tájékoztatott Murányi Ákos.

A Balatonnál például a 7-es út adja a határt. A tó felé eső ingatlanok inkább a piacképesek, míg az út túloldalán állók, amelyektől évekig nem lehet megszabadulni. Nehéz eladni az olyan házakat is, amelyeknek a magas ár mellett hátránya a tetemes fenntartási költség.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×