eur:
387.95
usd:
360.24
bux:
68928.74
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kinek a lyuka a legfeketébb?

Egyes elemző cégek már 2007 végén egyértelműen jelezték, hogy a veszélyes mértékben eladósodott amerikai lakóingatlan-tulajdonosok miatt visszaeső ingatlanpiac előbb az amerikai gazdaságot rántja magával 2008-ban, majd pedig a világ más részeit is. Egy cég prognózisában a rosszabbik verziót fekete lyuknak "becézte", az enyhébb lefolyású gazdasági válságot csak gödörnek. Egy éve többen hitték, hogy csak gödörbe lépünk, ám végül a fekete lyuknál is rosszabb lett a helyzet. Az inforadio.hu annak járt utána, hogy ki, mit prognosztizált 2008-ra és mi vált valóra az előrejelzésekből.

2007. november 23.


Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző központja 2007 novemberében ismertetett prognózisában 2008-ra 1,5 százalékos növekedést várt az Egyesült Államokban a korábbi jelentésben szereplő 1,2 százalék helyett. Ez a "javított" előrejelzés tulajdonképpen egy jelentős rontott pronózis, az EIU ugyanis még a 2007 őszén azt várta, hogy 2,1 százalékkal bővül 2008-ban az USA gazdasága.

Az EIU jelentése egyértelműen felhívja a figyelmet, hogy "az amerikai lakóingatlan-piaci megingások rendszerint súlyos gondokat okoznak a gazdaság egészében, s ezeknek távolról sincs végük".

Sokan ebből sem értettek, pedig az EIU meglehetősen durva példákkal is szolgált. Mint 2007 novemberében írták: "az Egyesült Államokban az 1930-as évek nagy depressziója óta nem volt példa a lakóingatlan-árak éves összevetésű visszaesésére, vagyis az amerikai gazdaság jelenleg feltérképezetlen területen jár".

Az EIU figyelmeztette arra is világot, hogy "az amerikai magánfogyasztás erőteljes marad, mert már a 90-es évek eleje óta igen ellenállónak bizonyul a sokkokkal szemben. A magánfogyasztás múltbeli ereje azonban inkább hátrány, semmint előny, mivel az elszaladó fogyasztói költekezések egy részének mindenképpen meglesz a böjtje".

Az EIU 40 százalék körülire tette annak az esélyét, hogy az amerikai gazdaság a következő egy évben recesszióba
süllyed - állt az MTI által idézett elemzésben.

2007. december 14.


Ha óvatosan is, de jelezte a veszélyt az amerikai jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) is. 2007 decemberének második hetében negyed százalékponttal csökkentette szövetségi napikamat-célját, és ugyanennyivel a diszkont-kamatlábat is, pedig a piac szerint ez utóbbit legalább fél százalékponttal kellett volna csökkenteni a globális bankközi pénzpiacot hónapok óta uraló likviditási aszály enyhítése érdekében.

A Moody's szerint a "jelentéktelen" Fed-kamatcsökkentés növelte a piacokra nehezedő nyomást, és valószínű az is, hogy tovább
rontotta a nagybani hitelellátást.


Hillary Clinton nem jött be, a vészforgatókönyv igen


Az EIU újra elővette a vészmadár szerepkört: 2007 decemberében kiadott előrejelzése szerint az Egyesült Államok 2008-ban a világ tíz leglassabban növekvő gazdasága között lesz. Ebben a mezőnyben olyan fejlett gazdaságok is szerepeltek, mint Kanada,
1,7 százalékos növekedési jóslattal, és Japán, amelynek gazdasága az EIU 2007 végi prognózisa szerint 1,4 százalékos bővülésre számíthatott 2008-ban.

Az euró-övezet várható növekedését a 2007-re várt 2,6 százalékról 1,9 százalékra rontotta a londoni gazdaságelemző ház.

Az EIU tehát már 2007 végén jelezte a majdani súlyos gondokat. Volt azonban egy jelentős melléfogásuk is: a 2008-ra várható fő világpolitikai események között azt jósolták, hogy az amerikai elnökválasztást Hillary Clinton nyeri.

Fekete lyuk lett a gödörből

A JP Morgan globális befektetési csoport londoni részlege által szintén 2007 decemberében kiadott 2008-as világgazdasági előrejelzés is
borúlátó volt, de nem annyira, mint az EIU prognózisai. A JP Morgan a felvázolt három forgatókönyv közül nem a "fekete lyuknak" nevezettet tartotta esélyesnek, hanem az optimistább "gödör" verziót. Ez utóbbi szerint az amerikai lassulás a 2007-es utolsó- és a 2008-as első negyedre koncentrálódik, 1,5, illetve 1,0 százalékos éves bővüléssel, utána viszont meredek gyorsulás várható, rendre 2,5; 3,5 és 3,0 százalékra a további három negyedévben.

Az amerikai recesszióval számoló, 35 százalékos esélyű "fekete lyuk" forgatókönyv szerint a 2007-es utolsó negyedben nulla százalékos
növekedés, 2008 első két negyedévében rendre 1-1 százalékos visszaesés várható az amerikai gazdaságban, az utolsó két negyedben pedig 1, illetve 2 százalékos növekedés - tudósított a távirati iroda.

2008. január 13.

Az EIU újra világgá kürtöli a veszélyt. Elemzésük szerint az amerikai gazdaságban meghatározó súllyal szereplő lakóingatlan-piac visszaesése legalább 2008 végéig eltart, és 2009-ben is legfeljebb igen gyenge élénkülés várható.

Vége a beetetésnek, jön a feketeleves!

Kiemelték, hogy a nem elsőrendű - subprime - adóskör által felvett jelzálogkölcsönök közül soknak 2008-ban jár majd le a "beetető", kedvezményes kamatperiódusa, és a kamattörlesztések jóval magasabb szintre állnak be. Az EIU szerint ennek a
törlesztésemelkedési hullámnak a tetőzése 2008 vége előtt nem várható.

Az EIU szerint minden összehasonlító tanulmány arra mutat, hogy az amerikai lakóingatlan-piaci megingások rendszerint súlyos
gondokat okoznak a gazdaság egészében. A cég felidézi, hogy a jegybank szerepét ellátó Fed már egy 2005-ös
tanulmányában megállapította: számos országban "rendszerint recesszió követi" az ingatlanpiaci árak tetőzését.

Az elemzés arra is figyelmeztetett: a 2008-2009-es globális növekedési előrejelzés abból az alapfeltételezésből indul ki, hogy
az amerikai gazdaságnak végül sikerül elkerülnie a recessziót.

Egyre nyilvánvalóbb volt ugyanakkor, hogy az amerikai recesszió elkerülhetetlen. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege 2008 januári helyzetértékelésében például két-három negyedévig tartó amerikai gazdasági visszaesést jósolt 2008-ra - írta az MTI.

Több szakértő vélekedett úgy 2008 legelején, hogy az amerikai gazdaság már be is lépett a negatív növekedési szakaszba. A világ egyik legnagyobb, 750 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelő kötvényalapjának, a Pimcónak a vezetője például azt mondta: véleménye szerint az amerikai gazdaság recessziója már 2007 decemberében elkezdődött, és négy-öt hónapig eltarthat.

A Merrill Lynch befektetési csoport Londonban ismertetett 2008. januári elemzése szerint az amerikai gazdaságban 16 éve első ízben teljes körű - tehát nemcsak egy-egy szektorra kiterjedő - recesszió kezdődött, amely 2008 elején szerintük az első hónapjában járt.

Látták tehát a bajt a Merrill Lynch szakemberei is, mégis ott voltak aztán a legelső áldozatok között.

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×