eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csaba László: Jövőre semmilyen reform nem lesz

A Közép-európai Egyetem tanára szerint csak egy biztos többséggel bíró kormányzati hatalom tud elkezdeni bármilyen reformot. Csaba László az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy több kerekasztal és bizottság is létrejött a változások érdekében, azonban egyikük javaslatait sem tudta megfogadni a kormányzat.

Bár a nagyvállalkozókból és munkaadók szervezeteiből, illetve egykori és a jelenlegi akadémiai elnökökből álló reformszövetség január végére, február elejére ígéri azt a programot, amely mögé szerintük a kormányoldal és az ellenzék is felsorakozhatnak, Csaba László közgazdász szerint kizárt, hogy 2009-ben bárki is jelentős reformokat hajtson végre Magyarországon.

Mint azt a közgazdász elmondta, egy érdeksérelemmel járó, rendszerszintű átalakítást egy olyan vezető tud levezényelni, akinek megvan a tekintélye, "épp úgy, mint egy operáló orvosnak, akinek elhisszük, hogy jót tesz nekünk azzal, ha felvágja a hasunkat". Emellett felhatalmazása is van a reformok véghezvitelére, és mindehhez megvan a szakértelme.

Hozzátette: amíg nincs meg ez az "operáló orvos", addig nehéz bármiféle reformjavaslatokat megfogalmazni, ő maga ezért nem is vesz részt ilyen jellegű munkában.

Hangsúlyozta: a szükséges átalakítások - például az egészségügyi vagy a nyugdíjrendszer átalakítása - öt-tíz évet, vagy akár még hosszabb időt is igénybe vehetnek, ezért csak olyan javaslatok fogadhatók el, amelyeket a szakmai szervezetek és a társadalom is elfogad.

Csaba László hangsúlyozta: a kisebbségben való kormányzás mindezt nem teszi lehetővé. Lehetséges ugyan, hogy egy-egy törvényhez sikerül megszerezni a többséget, de mint mondta, például az adótörvényeket egy olyan párt támogatásával fogadta el a parlament - utalva az MDF igenszavazataira - amely korábban még azt mondta, hogy az egész adórendszerünk úgy rossz, ahogy van. Mindez nemcsak az adott párt hitelességét rontja, hanem az intézkedés megtarthatóságába vetett bizalmat is.

Görgetik

A magyar államháztartás sérülékenysége 2006 óta fennáll, és miközben azt hitte a kormány, hogy tüneti kezeléssel megoldotta azt, valójában csak maga előtt tolta a problémát - fogalmazott a CEU professzora.

Csaba László a stagflációt, azaz a stagnálás melletti inflációt tartja az igazi gondnak, és emellett arra is figyelmeztetett, hogy a korábbi "hurráoptimizmus helyett hurrápesszimizmust sugall a kormányzat", noha magyar gazdaságban van elég erő ahhoz, hogy a nulla fölött tartsa a növekedést.

A közgazdász arról is beszélt, hogy annál a családnál, ahol nem kell munkanélküliséggel számolni, elsősorban a javulás elmaradását hozhatja a 2009-es év a gazdasági visszaesés, valamint az infláció csökkenésének együttes hatása következtében.

A kereslet csökkenése következtében a kereskedők nem nagyon tudnak jövőre árat emelni, sőt inkább kénytelenek lesznek csökkenteni azokat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×