eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megavita az évezred legjobb/legrosszabb szerződéséről

A kormány szerint a Déli Áramlat megépítése nem veszélyezteti más nyersanyagszállító vezetékek magyarországi telepítését. A Fidesz úgy vélekedik, hogy a kormány csak akkor köthetne szerződést az oroszokkal, ha a parlament is hozzájárul a megállapodáshoz.

A Déli Áramlat gázvezetékről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodásnak nincs olyan feltétele, amely a már meglévő, illetve később megkötendő más szerződések tartalmát bármilyen módon befolyásolná, vagy korlátozná - mondta Veres János pénzügyminiszter az összevont gazdasági és informatikai, a külügyi és az európai integrációs bizottság közös ülésén.

A pénzügyminiszter elmondta: Magyarország érdekelt a többoldalú gázellátásban, a biztonságos ellátást segíti, ha több vezetéken érkezik a gáz és nő a tárolókapacitásait. Ezt szolgálja a csütörtökön aláírandó kormányközi megállapodás.

Kákosy Csaba gazdasági miniszter kifejtette: az Európai Uniónak nem jelent problémát, ha Magyarország a Déli Áramlat megépítésben is részt vesz, csak az a fontos, hogy támogassa és segítse a Nabucco létrehozását. Hozzátette: a Déli Áramlat növeli Európa ellátásának biztonságát, Magyarország továbbra is aktívan részt vesz a Nabaucco megvalósításában.

Göncz Kinga külügyminiszter hangsúlyozta: a Déli Áramlat akkor is megvalósulna, ha Magyarország nem venne részt az építésében, de akkor az ország elesne a vezeték nyújtotta előnyöktől. Hozzátette: az unió és az Egyesült Államok is tudomásul veszi, hogy Magyarország szuverén államként a saját nemzeti érdekei szerint dönt ebben az ügyben.

A gazdasági miniszter kiemelte, hogy a gázellátás biztonsága európai kérdés. Európa évente 500 milliárd köbméter gázt használ, ám a következő 20 évben az igény 30 százalékkal nő. Ezért új vezetékek kellenek, amelyek közül háromnak, a Balti tenger alatt Németországig átvezető Északi Áramlatnak, a Nabuccónak és a Déli Áramlatnak az előkészítése kezdődött meg.

A magyar gázfelhasználás 80 százaléka az Ukrajnán keresztül érkező orosz import, a magyar ellátás hosszabb távon is támaszkodni fog erre a forrásra. A lakások fűtésének háromnegyede összefügg a gázzal, amit rövid távon több okból is nagyon nehéz lenne megváltoztatni - tette hozzá.

A miniszter elmondta: mivel Magyarország célja a gázellátás biztonságának növelése, ezen belül a többoldalú betáplálás és a gáztároló kapacitások bővítése, szüksége van a Déli Áramlatra és a Nabuccóra is. A két vezeték nem versenyez, hanem kiegészíti egymást.

A Nabucco megépítése biztonságpolitikai kérdés is, ráadásul az unió kiemelt projektje, Magyarország aktív szerepet játszik továbbra is megvalósításában - tette hozzá, amit megerősített a másik két miniszter is.

Kákosy Csaba emlékeztetett arra, hogy a tervezett Nabuccón keresztül évi 30 milliárd köbméter földgáz érkezne Európába, ez a mennyiség azonban nem elegendő a növekvő kereslet kielégítésére.

Göncz Kinga kifejtette: mindkét vezeték kell a növekvő igények kielégítéséhez, a felhasznált energiamennyiséget az EU-ban a két vezeték 5-5 százalékkal növelheti, de ez még mindig nem fedezi az unió és Magyarország növekvő kapacitásigényét.

Miután Olaszország és Ausztria, majd Bulgári és Szerbia már kötött megállapodást Oroszországgal a Déli Áramlat megvalósításról, csak az volt a kérdés, hogy a vezeték Magyarországon keresztül halad-e vagy Horvátországon és Szlovénián át - mondta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: január-februárban többször tárgyaltak az orosz féllel, és végül abban állapodtak meg, hogy létrehozzák az évente minimum 10 milliárd köbméter gázt szállító vezeték magyarországi részét, illetve egy legkevesebb 1 milliárd köbméteres gáztárolót építenek Magyarországon.

Veres János elmondta: a megállapodás-tervezet értelmében a társaság, amely az országhatárokon belül a fejlesztéseket elvégzi, Magyarországon bejegyzendő cég lesz. Ebben a magyar kormány 100 százalékos állami tulajdonú cége és az orosz fél tulajdoni aránya 50-50 százalék lesz.

Hozzátette: a magyar cég a Magyar Fejlesztési Bank vagy annak egy projektvállalata lesz.A meghallgatása előtti ügyrendi vitában Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke kifejtette: mivel nem akármilyen súlyú szerződésről tárgyalnak, szeretnék megismeri a megállapodás-tervezet tartalmát.

Hozzátette: úgy tudják, magyar részről több mint 300 milliárd forint elköltéséről van szó.

Németh Zsolt közölte: nemcsak tájékozódni akarnak, hanem dönteni is, ezért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülésének összehívását.

Puch László, a gazdasági bizottság szocialista elnöke közölte: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több helyről, minél több gáz érkezzen az országba, és hogy a Déli Áramlat mellett az európai uniós projektben, a Nabucco-vezetékben is részt kell venni.

Eörsi Mátyás, az európai integrációs bizottság SZDSZ-es elnöke közölte: pártja támogatja a szerződés aláírását, ha a Déli Áramlatban való részvétel nem zárja ki a Nabucco megvalósítását.

Németh Zsolt arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül ne írja alá csütörtökön Oroszországban a szerződést. Mint mondta, az az alapvető problémájuk a gázvezetékkel, hogy növeli Magyarország függőségét az orosz gáztól.

Kifogásolta azt is, hogy Magyarország nem lesz többségi tulajdonos a vezetékben, ami tovább növeli a függőséget.

Azzal sem értett egyet, hogy egy esetleg jövőbeni jogszabályváltozás lehetővé tenné, hogy az orosz fél automatikus többségi tulajdont szerezzen. A politikus szerint a beruházás nem túl olcsó, és a valódi diverzifikációt a Nabucco-vezeték jelentené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×