eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megfojtja a magyar tőkepiacot a lex MOL?

Egyelőre megjósolhatatlan, milyen hatással lesz a magyar tőkepiacra az úgynevezett lex MOL, azaz a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvényjavaslat, amelyet várhatóan hétfőn elfogad az Országgyűlés - jelentette ki a Cashline elemzője. Sarkadi-Szabó Kornél szerint a jogszabály megfojthatja a magyar részvénypiacot.

A Cashline vezető elemzője szerint a javaslat a jelenlegi formájában korlátozná a tőkepiacot, mert lehetőséget ad 10 százalékon felüli sajátrészvény-vásárlásra és a bebetonozza a társaságok jelenlegi menedzsmentjeit.

Mit is mondana ki a lex MOL?

A javaslatot mindenki csak lex MOL néven emlegeti, mivel az olajtársaság részvényeinek az OMV általi felvásárlásához hasonló eseteknek kíván gátat vetni.

A jogszabálytervezet két új rendelkezéssel indul. Először megnevezi az ország energiaellátásának biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű társaságokat. Ezek közé tartozik a többi mellett a MOL, a regionális gáz-, valamint áramszolgáltatók; a villamos erőművek, köztük például a Paksi Atomerőmű vagy a rendszerirányító MAVIR Zrt.

A törvényjavaslat másik új szabálya, hogy megköti a stratégiai jelentőségű társaságokra nyilvános vételi ajánlatot tevő társaság kezét. Ilyen esetben a felvásárlásra készülő cégnek az ajánlat mellé üzleti tervet kell mellékelni, amelyet jóvá kell hagynia a saját igazgatóságának, mielőtt benyújtaná azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

A jelenleg hatályos tőkepiaci törvény kizárja azt, hogy a megvásárolni kívánt társaság menedzsmentje intézkedéseket hozzon a befolyásszerzés ellen. A törvényjavaslat azonban felhatalmazást ad arra, hogy amennyiben egy felvásárlási célponttá váló társaság alapszabálya lehetővé teszi, akkor annak igazgatótanácsa vagy felügyelő bizottsága vásárolhat saját részvényt, illetve megemelheti az alaptőkét, ha a vételi ajánlat így elhárítható. A javaslat mindezt azzal indokolja, hogy a stratégiai cégeket meg kell védeni a rosszhiszemű ajánlattevőktől.

További módosítást jelentene, hogy a javaslat eltörölné azt a szabályt, amely 10 százalékban maximálja a megszerezhető sajátrészvény-arányt. A kormány által múlt héten benyújtott javaslatot vélhetően az ellenzék is támogatja majd.

Megnehezítené a felvásárlást

Sarkadi-Szabó Kornél szerint a jogszabály megnehezítené a cégek felvásárlását és konzerválná a vállalatok menedzsmentjét, akár jó az, akár rossz. Ezzel pedig megfojtaná a magyar részvénypiacot, mert a tőzsde fontos szereplői, a stratégiai befektetők létjogosultságát kérdőjelezi meg.

Az elemző kifejtette: lehetséges, hogy az ellenséges felvásárlás egy bizonyos érdekcsoportnak nem kívánatos, de törvényes és bevett gyakorlat a tőzsdén.

A stratégiai befektetők köre tehát a jogszabály elfogadása után jelentősen szűkülhet - tette hozzá Sarkadi-Szabó Kornél.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×