eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Unsplash

Fontos figyelmeztetést kaptak a hazai autósok

A szakértő azt tanácsolja, hogy még a tapasztaltabb sofőrök is fontoljanak meg pár pár óra gyakorlást egy oktatóval, rossz időben, hogy kellőképpen felkészültek legyenek az őszre és a télre.

Kapitány Tibor vezetéstechnikai oktató szerint az egyik legnagyobb kihívás az időjárási viszonyok gyors változása. Ősszel a korai reggeli fagyok, a köd és a lehullott nedves falevelek teszik csúszóssá az utakat. Télen a hó, a jég és az eső kombinációja még komolyabb próbatételt jelent - írja a hirado.hu. A szakértő úgy fogalmazott:

"az utak sokkal veszélyesebbé válnak, hiszen a tapadás csökken, és a vezetők nehezebben reagálnak a váratlan helyzetekre."

Gondot okozhat a látási viszonyok megváltozása is. Az őszi köd és a korai sötétedés, télen pedig a hóesés és a havas, jeges utak miatt a látótávolság drasztikusan csökkenhet. "A nap állása mindenféleképpen megnehezíti a vezetést. A munkába bemenetelkor, illetve munka után, hazafelé már alacsonyabban van a nap, mint nyáron. Ez befolyásolja, hogy mennyit látunk az útból, ezért ilyenkor a napszemüveg az egyik legfontosabb biztonsági eszköz az autóban még a hidegebb hónapokban is" - mondta Kapitány Tibor, hozzátéve, hogy esős időben fontos az ablaktörlők jó állapota is, de érdemes indulás előtt is letörölni az autó ablakait, hogy tovább javítsunk a látási viszonyokon.

A sofőröknek előre kell gondolkodniuk és tervezniük. Alkalmazzák a defenzív vezetést, vagyis kombinálják a fokozott figyelmet a megfelelő sebesség megválasztásával. Mindig tartani kell egy nagyobb követési távolságot, mivel a fékút csúszós útfelületen jelentősen megnő. Ködben használjuk a ködlámpákat, de csak akkor, ha valóban indokolt. Esőben és hóban az egyik legfontosabb dolog, hogy elkerüljük a hirtelen manővereket - írja a lap.

"Az aquaplaning, vagyis a vízen való felfutás elkerülése érdekében mindig csökkentsük a sebességet, és kerüljük a mélyebb vízrétegeket"

- tanácsolja a vezetéstechnikai szakértő, aki szerint a hidegebb hónapokban az egyik legfontosabb dolog a megfelelő abroncsok használata. A téli gumik nemcsak a havon és jégen, hanem alacsony hőmérsékleten is jobb tapadást biztosítanak. Hangsúlyozta továbbá a szélvédő tisztaságának és az ablaktörlők minőségének fontosságát, hiszen ha a sofőr nem lát jól, nem tud úgy reagálni a közlekedési helyzetekre.

Kapitány Tibor a télre való felkészülést is hangsúlyozta a lapnak: "Ellenőrizzük a fékrendszert, az akkumulátort és a folyadékszinteket. A hűtőfolyadék és az ablakmosó folyadék fagyálló legyen. A gumiabroncsok állapotát is rendszeresen ellenőrizzük, amint a hőmérséklet tartósan 7 °C alá csökken, érdemes téli gumikra váltani".

A vezetéstechnikai oktató a tapasztaltabb vezetőknek is ajánlja, hogyha tehetik, néhány évente menjenek el oktató segítségével rossz időjárási körülmények között vezetni, hogy felkészüljenek az időszakra. A szakember azt tanácsolja, hogy a következő felszerelések mindig legyenek nálunk:

  • jégkaparó és hókefe,
  • zseblámpa és tartalék elem,
  • takaró,
  • vészvillogó és elakadásjelző háromszög,
  • telefontöltő.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×