eur:
386.65
usd:
355.7
bux:
68310.27
2024. május 17. péntek Paszkál

Barátság nélkül apadnak az olajkészletek

A gazdasági miniszter elrendelte a stratégiai kőolajkészletek felszabadítását a Magyarországra érkező kőolajszállítás leállása miatt. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta: a Százhalombattán található tartályaikból egy ideig zökkenőmentesen tudják ellátni a MOL finomítóját.

Csermák József közölte: a törvények szerint a gazdasági miniszter jogköre a stratégiai tartalék felszabadítása.

Jelenleg a kőolajszállítás állt le, és mivel ez a kőolaj-finomítók igen költséges leállásával fenyeget, a stratégiai készletekből kőolajat kell majd felszabadítani.

A készletek nagyobb része Százhalombattán van, egészen pontosan 480 ezer köbméteres a tárolókapacitás; a kisebbik része Tiszaújvárosban.

Nyilván a százhalombattai készletet szabadítják fel, ott egyből a finomítóba betárolható a kőolaj - tette hozzá Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója.

A szakember elmondta azt is, hogy belföldi okok miatt még nem kellett a készletekhez nyúlni; 2005 őszén nemzetközi felhívásra, a Katrina hurrikán pusztítása miatt szabadították fel a stratégiai készletek egy részét.

Segíthet az Adria

A GKI Energiakutató munkatársa az InfoRádióban elmondta: az előírásoknak megfelelő nagyságúak a magyar készletek, de ha több mint két héten keresztül nem jön olaj a Barátság-vezetéken, az Adria-vezetéken keresztül lehet megfelelő mennyiséget szerezni. Adott esetben szintén orosz kőolajat, méghozzá nem is feltétlenül drágábban.

Barta Judit kitért arra is, hogy egyelőre nincs komoly realitása az orosz olaj- és földgázfüggés felszámolásának.

A Barátság-vezetéken hétfő este negyed 8 óta nem érkezik kőolaj Magyarországra; Oroszország azután állította le a szállítást, hogy a vezetékből Fehéroroszország csaknem 80 ezer tonna olajat csapolt le jogtalanul. A konfliktust a két ország közötti vámvita idézte elő.Magyarország elvárja Moszkvától és Minszktől, hogy teljesítsék ellátási és tranzitkötelezettségeiket - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János ugyanakkor felkérte az Európai Unió elnökségét és az Európai Bizottság illetékeseit, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat Oroszországgal és az érintett tranzitállamokkal arról, hogy miként kaphat az EU garanciákat a biztonságos olajellátásra.

A miniszter véleménye szerint az orosz szállítás leállítása hosszú távon hatással lehet az olajpiacra, de közvetlen hatása a válságnak nincs a magyar felhasználói árakra.

Az IEA nem aggódik

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint Európa olajellátását nem veszélyezteti a Barátság orosz olajvezeték lezárása.

Az ügynökség közleménye szerint a "jelek szerint még" nincs hatása a lépésnek a vezetéklezárással érintett országokban található olajfinomítókra sem. Ezek közül több már szervezi az alternatív beszerzést.

Az IEA emlékeztetett a stratégiai olajtartalékokra is, és szerinte a különböző országokból és olajtársaságoktól érkező jelentések szerint a piac lehetővé teszi a helyzet kezelését.

Claude Mandil, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: nem hiszi, hogy sokáig tart még ez az ügy, mert nagyon sokba kerül az orosz olajtermelőknek.

Nagyon sok más lehetőség van. Lehet máshol is találni olajat és vannak stratégiai készletek. Az viszont látványos, hogy az orosz hatóságok milyen rosszul kezelték ezt a vitát. Ugyanis nem szabad a másik féllel való vitában túszul ejteni a vásárlókat - tette hozzá.

Claude Mandil szerint az orosz olajcégek feladata annak biztosítása, hogy - történjék bármi - vásárlóik megkapják az olajat, ha kell, akkor más úton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen tényezők húzhatják a magyar gazdaságot a következő években, milyen kockázatokra érdemes odafigyelni, mi lesz a hozamokkal és a forint árfolyamával. Erről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának igazgatóját kérdeztük. Ezt a felvételt a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián vettük fel május 14-én. A műsor második részében Üzbegisztánról, az üzbég bankszektorról lesz szó, ugyanis az OTP-nek komoly érdekeltsége van az országban. Vendégünk lesz Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, aki nemrég Üzbegisztánban találkozott bankvezérekkel, sőt az pénzügyminiszter-helyettessel is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×