INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

számítógépes vírus

kriptovaluta

botnet

számítástechnika

Félmillió Stantinko-fertőzött számítógép bányászik titokban kriptovalutát

Félmillió Stantinko-fertőzött számítógép bányászik titokban kriptovalutát

Infostart

Új bizniszbe vágtak a zombigépes hálózat működtetői, és nem aprózták el az álcázását.

A Stantinko botnet működtetői - akik körülbelül félmillió számítógépet irányítanak távolból és legalább 2012 óta aktívak - elsősorban Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán felhasználóit célozzák, most új üzleti modellel bővítették arzenáljukat - írta a computerworld.hu. Az ESET kutatói ugyanis nemrégiben ffelfedezték, hogy a félmillió számítógépet megfertőző botnet mögötti kiberbűnözők 2018 augusztusa óta Monero kriptovaluta-bányászó modult telepítenek az általuk ellenőrzött gépekre.

A a CoinMiner.Stantinko úgy készült, hogy megpróbálja megtéveszteni a gyanús nyomokat kereső szakembereket. Például olyan, nem szokványos módon is, hogy a modul nem közvetlenül kommunikál a bányászhálózatokkal, hanem proxykon keresztül, amelyek IP-címe a YouTube-videók leírásaiból származik. Az ESET tájékoztatta a YouTube-ot a visszaélésről, akik a jelzés után az összes ilyen csatornát eltávolították.

A hatékony rejtőzködés érdekében a CoinMiner.Stantinko felfüggeszti a kriptovaluta-bányász funkciót, ha a számítógép akkumulátorról működik, vagy ha a feladatkezelő futását észlelik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018