eur:
388.69
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Hogyan maradjunk frissek egy hosszabb autóút alatt?

Hogyan maradjunk frissek egy hosszabb autóút alatt?

Sokak számára ismerős az érzés, amikor egy-kétórás autóvezetés - vagy még hosszabb autóút után - kell helytállni.

Ha nagyon hosszú útra indulunk, és szeretnénk kihasználni a hajnali autópályák ürességét, akkor se induljunk el hajnal 3.00 óra előtt, amikor élettanilag a legalacsonyabb az éberségi szintünk - tanácsolja Molnár-Sefcsik Yvette pszichológus. Indulás előtt mindenképp aludjunk néhány órát.

Duplán jó lehet a rágógumi

Vezetés közben nincs szükség igazán sok kalóriára, ezért frissességünk érdekében az indulás előtt és az út alatt kerüljük a nehezebb ételek fogyasztását, ne együk „álmosra” magunkat! Az út közbeni nassolást elkerülhetjük például cukormentes rágógumi fogyasztásával, rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat.

Sőt, pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára, és a koncentrációt is segíti. Ez azért van így, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

Óránként 1-2 alkalommal szellőztessünk

Az agy megfelelő oxigénellátását, s így a frissességünk megőrzését támogatja a rendszeres szellőztetés is. Ideális esetben 30-40 percenként érdemes friss levegőt engedni az autóba, a téli hidegben és a nyári forróságban egyaránt.

Ha többórás útra megyünk, 2-3 óránként mindenképp álljunk meg, szívjunk friss levegőt, és könnyedén mozgassuk át – elsősorban nyaki és háti – izmainkat. 

A frissesség és éberség fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás. A legjobb tiszta vizet fogyasztani. A kávé és az egyéb koffeintartalmú italok segítenek a reakcióidő gyorsításában, éberebbé tesznek, de vízhajtó hatásúak. Koffeintartalmú italok fogyasztása után tehát különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra.

Fontos a stresszoldás

Ha frissen és energikusan szeretnénk megérkezni, kontroll alatt kell tartanunk az út közben minket érő stresszt, gyorsan és hatékonyan kell oldanunk a feszültségünket. Mindenkinél más technika válik be jobban az adott körülmények között, érdemes kísérletezni!

Van, akinek a különböző légző gyakorlatok segítenek (mély hasi légzés és hosszú kilégzés), s van, aki a kezét szorítja ökölbe és lazítja el párszor, mintha egy stresszlabdát szorongatna. Egy erőteljes izom folyamatos működtetése, a feszítés és elernyedés tudatos váltogatása ugyanis azonnali stresszcsökkentő hatással bír. Jó megoldás a rágózás is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×