eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Akár a repülésről is lemondanának, hogy védjék a Földet

Egy friss brit felmérés eredményei szerint a helyi lakosok többsége hajlandó lenne kisebb-nagyobb mértékű változtatásra közlekedési szokásait illetően a környezetvédelme érdekében.

A brit Institution of Civil Engineers (ICE) megbízásából készült felmérés eredményei szerint a helyi állampolgárok többsége komoly fenyegetésnek érzi a felmelegedést, ezért több mint 80 százalékuk hajlandó lenne változtatni közlekedési szokásain a környezet védelme és a klímaváltozás elleni harc eredményessége érdekében.

A válaszadók 36 százaléka kisebb mértékű változtatásokat tenne a jó ügy érdekében. Õk, saját bevallásuk szerint vállalnák, hogy gyakrabban tömegközlekednek, illetve kerékpároznak autózás.

A válaszadók 38 százaléka közepes méretű vállalásokra lenne rávehető: ők megvalósíthatók érzik a környezetbarát autó megvásárlását, a csoportos, közös autózás, illetve a kevesebb légi közlekedés lehetőségét. Végül kilenc százalék olyan jelentős változtatásokra is hajlandó lenne, minthogy teljesen lemond nemcsak a repülésről, de az autózásról is.

A felmérés során megkérdezett ezer válaszadónak csak 17 százaléka nincs felkészülve közlekedési szokásainak megváltoztatására.

A kutatás egyébként egybevág az ICE azon tanulmányával, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikeressége érdekében a politikai lépések és társadalmi attitűdváltozás mellett a közlekedési infrastruktúra megváltozott környezeti igényekhez és élethelyzetekhez való hozzáigazításának szükségességét hangsúlyozza.

"Ennek a felmérésnek az a fő tanulsága, hogy fejben, a gondolkodás, a tudatos attitűdök területén folyamatban van és részben már be is következett a változás a környezettudatosabb közlekedés javára" - kommentálta a kutatás eredményét az ELTE Társadalomtudományi Kara hírlevelének Síklaki István dékán-helyettes.

A szakértő szerint azonban óvatosnak kell lennünk, mert az ilyen gondolati attitűdváltozást még igen nagy távolság választja el a tényleges magatartásváltozástól, különösen, ha az emberek nem kapnak konkrét infrastrukturális segítséget és pontos cselekvési terveket ahhoz, hogy attitűdváltozásukat cselekvésre is váltsák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×