eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Utazási trombózis: Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A téli-nyári időszakban egyaránt népszerűek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. Az utazás sokszor akár 10-12 órás is lehet, az egy helyben ülés pedig ilyen hosszú ideig vérrög képződéshez vezethet az alsó végtagok vénáiban azoknál, akik hajlamosak erre. A vérrög a tüdőbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdőembóliához vezethet, ezért nem árt tudni, hogyan lehet megelőzni a bajt.

Járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé. Tartós mozdulatlanság, egy helyben ülés, hosszabb, főként a hat órát meghaladó repülőutak alatt azonban akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt az alsó végtag vénáiban a vér pangása alakul ki, különösen a kitágult visszerekben - figyelmeztet dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász - angiológus orvosa.

A pangás miatt, különösen az erre hajlamosaknál, kisebb-nagyobb vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, ami mélyvénás trombózishoz vezet. Ez lehet tünetmentes, de jellemzően a láb fájdalmas feszülésével, dagadásával jár.

A visszerekben képződött vérrögök az érkezés után, a mozgás hatására elmozdulhatnak, vagy egy részük leszakadhat és a keringésben a tüdőerekbe jutva azok elzáródásához vezethetnek. A vérrög nagyságától, illetve az elzáródott ér méretétől függően a tüdőembólia tünetei is változhatnak az enyhe köhögés és mellkasi fájdalomtól kezdve a teljes keringésleállásig, ami már életveszélyes. A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia minden esetben sürgősségi ellátást igényel - olvasható az orvostkeresek.hu internetes oldalon.

Kik a veszélyeztetettek?

A már tágult vénákban, visszerekben eleve lassabb a véráramlás, így az ezzel párosuló tartós egy helyben ülés és mozdulatlanság könnyebben vezethet trombózis kialakulásához.

A visszeresség mellett utazási trombózisra hajlamosító további tényezők a fogamzásgátló vagy női hormonpótló tabletták szedése, a dohányzás, a terhesség, a vele született és szerzett fokozott véralvadási hajlam, a jelentős túlsúly, az idős kor, a szív-és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, az utazás előtt nem sokkal végzett nagyobb műtétek, vagy utazás előtt nem sokkal történt végtagtörés (láb) és mindenekelőtt a hat óránál hosszabb egy helyben ülés, mozgáskiesés.A rizikócsoportba tartózó személyek már a nyaralás tervezésekor keressék fel kezelőorvosukat, aki eldönti, milyen feltételekkel alkalmasak a hosszabb légi vagy szárazföldi utazásra. Az állapottól függően szükség lehet például fásli, kompressziós harisnya viselésére vagy véralvadást gátló injekcióra is. A kockázat a megfelelő szakorvosi kontroll mellett nagymértékben csökkenthető, megelőzhető.

Trombózis-megelőzés - mindenkinek

A tartós mozdulatlanság korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül minden esetben a vérkeringés lelassulásához vezet az alsó végtagok vénáiban. Minden utazó számára ajánlott a következők betartása, hogy elkerüljék az utazási trombózist:

- Utazás közben mozgassuk, tornáztassuk a lábunkat, lábkörzéssel, a lábfej feszítésével, hajlításával működtessük a láb izompumpáját. Ne üljünk keresztbe tett lábbal, utazás közben lehetőleg óránként álljunk fel, sétáljunk.

- Igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet, kerüljük az alkohol és kávé fogyasztását az utazás során.

- Utazáshoz viseljünk laza ruhát, kényelmes cipőt.

- A trombózis megelőzésére viselhetünk kompressziós harisnyát, azonban ennek megválasztása minden esetben az egyén állapotától, visszeresség súlyosságától függ, így ezt bízzuk inkább szakorvosra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×