Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már a mexikóiaknak is van félnivalójuk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mexikó nagyot lépett előre: immár a világ második legkövérebb nemzetének mondhatja magát. Az első helyen továbbra is az Egyesült Államok áll.

A közép-amerikai országban egyre népszerűbbek a cukros üdítők és a gyorséttermi ételek. A gyermekek sokszor szinte rá se néznek a zöldségekre, és csak a rántott húsokat hajlandók megenni.

Mindennek mára megvan a következménye: Mexikóban arányaiban majdnem annyi túlsúlyos és elhízott ember él, mint az Egyesült Államokban, a legújabb felmérések szerint a túlsúlyos nők aránya eléri a 71 százalékot, de a férfiak körében is 66 százalékot tesznek ki. A legfőbb halálok pedig a diabétesz.

Az adatok azért is megdöbbentőek, mert 1989-ben még a felnőtt lakosság kevesebb, mint 10 százaléka volt túlsúlyos. 2000 óta az 5 és 11 év közöttiek körében is 40 százalékkal emelkedett az elhízottak száma.

Nem férnek el az aluljáróban

Mindennek fura következményei is vannak, például az, hogy a nagyvárosok egyébként is túlzsúfolt metróaluljáróiban már alig férnek el az emberek, mert egyre kövérebbek. Emellett az is, hogy visszaesett a zöldségesek forgalma, miközben az elmúlt 14 év alatt 60 százalékkal emelkedett az üdítőfogyasztás.

A tanárok rendre arról számolnak be, hogy a kisgyermekekkel szinte lehetetlen megetetni azokat az ételeket, amelyekben sok zöldség van.

Az egészségügyi hatóságok, valamint több civil szervezet is azon van, hogy több mozgásra buzdítsák az embereket és elérjék, hogy kevesebb gyorséttermi ételeket fogyasszanak. Már azt is fontolóra vették, hogy különleges adókat vetnek ki azokra a termékekre, amelyek túlzott fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz.