eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Térkép arról, hogy mit tettünk a tengerekkel

A világ óceánjainak majdnem felét komolyan veszélyezteti a halak túlhalászata, a szennyezés és a klímaváltozás - derült ki egy tanulmányból, amely azt mutatja be, hogy milyen hatással van az ember a tengerek élővilágára.

Egy 19 kutatóból álló nemzetközi csoport első ízben publikált olyan térképeket, amelyek az egész világra nézve mutatják be az emberi jelenlét káros hatását.

Ebből kiderült, hogy a tengerek és óceánok több mint 40 százalékának élővilágában már bekövetkezett valamilyen komoly változás, és mindössze 4 százalékáról mondható el, hogy eredeti állapotát őrzi.

Az egyes behatások következményeiről, például a halászat káros határáról vagy a globális felmelegedésről már korábban is megjelentek tanulmányok, azonban ez az első, amely minden behatást figyelembe vesz.

Kiderült, hogy az Északi-tenger a legveszélyeztetettebb, de szintén veszélyeztetett az élővilág Kína partjainál is. Ugyancsak a veszélyeztetettséget jelentő sötét foltok láthatók a térképen Észak-Amerika keleti partjainál, valamint kisebb mértékben a Karib-tenger térségében.

A kutatók elmondták: amikor az egyes eredmények alapján összeállították a világtérképet arról, hogyan veszélyezteti az ember a tengerek élővilágát, nagyon elkeseredtek, ilyen rossz eredményre ugyanis nem számítottak.

Ha látni akarja a térképet, kattintson ide.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×