eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Együttélés, azaz több házimunka

Egy brit felmérés szerint azok a nők, akik házasságban vagy párkapcsolatban élnek, sokkal több időt töltenek a házimunkával, mint egyedülálló társaik. A férfiaknál a változás fordított irányú: ha partnerükkel élnek együtt, kevesebb házimunkát végeznek.

Manapság a nők egyre gyakrabban töltenek be vezető pozíciót. Egyre több pénzt keresnek, és egyre több időt töltenek a munkahelyükön. A férfiak pedig sokkal otthonosabban mozognak a konyhában, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Ezzel együtt szűkül a nemek közötti jövedelemkülönbség is. Mindebből arra következtethetnénk, hogy a nemek életvitele közötti különbségek is megszűnőben vannak.

Csakhogy az évszázados sztereotípiák nehezen küzdhetők le. Az emberek többsége, ha nem is mondja ki, úgy gondolja, hogy a házimunka a nők feladata.

Egy brit felmérés adatai szerint az együttélés a legtöbb nő számára azt jelenti, hogy többet kell takarítania, porszívóznia, mosnia.

Azok a nők, akik egyedül élnek, hetente átlagosan 10 órát töltenek házimunkával. Az egyedülálló férfiak azonban csak hetet. Ha azonban párban élnek, akkor a nők feladatai megnőnek: rájuk heti 15 óra otthoni munka jut. A férfiak terhei viszont csökkennek. Õk, ha partnerükkel élnek együtt már csak heti 5 óra munkát vállalnak otthon.

Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×