eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magas vérnyomást okoz a kóla

A kávéfogyasztás káros hatását vizsgálták amerikai kutatók egy 12 éven át tartó kutatás során. Meglepő eredményre azonban a kóla esetében bukkantak.

A tengerentúli kutatók ápolónőket vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy hipertóniához vezet-e a kávéfogyasztás.

Azt tapasztalták, hogy bár rövid távon megnöveli a vérnyomást, hosszú távon nincs szerepe a betegség kialakításában a koffeintartalmú italnak – mondta el az InfoRádió Tálaló című magazinjában Matos Lajos szívgyógyász.

A vérnyomásuk érdemlegesen még azoknak sem emelkedett, akik napi négy csésze kávét fogyasztottak.

A koffeinbevitel pontosítása érdekében a kutatók arra is rákérdeztek, hogy mennyi kólát fogyasztanak a vizsgálat résztvevői.

Kiderült, hogy az, aki legalább négy pohárral ivott az üdítőből, emelkedett a vérnyomása. Ez azokra is jellemző, akik cukormentes kólát fogyasztottak.

Úgy tűnik, mindezért nem a koffein a bűnös, hiszen az a kávéban is megvan.

A kutatók arra gyanakodnak, hogy vagy a kólában lévő cukorszirup, vagy a karamellből készülő színezék okolható a betegségért - tette hozzá Matos Lajos.

Minderre még nincs elegendő bizonyíték. A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek; a probléma ugyanis tömegeket érinthet, főleg a fiatalokat.

A magas vérnyomás megterheli a szívet és az ereket is, valamint növeli az agyvérzés kockázatát, és szívelégtelenséghez, vagy infarktushoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×