Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Roman Polanski nyílt levélben mondott köszönetet támogatóinak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyílt levélben mondott köszönetet támogatóinak Roman Polanski szeptember 26-i letartóztatása óta első, széles közönség előtti megnyilatkozásában.

"Mélyen megindított a szimpátiamegnyilvánulások és támogató üzenetek nagy száma" - írta a Svájcban háziőrizetben lévő francia-lengyel sztárrendező, akit egy 13 éves lány 32 évvel ezelőtti megrontása kapcsán vetetett őrizetbe az amerikai igazságszolgáltatás.

"Minden szó vigaszt és a reménykedésre való okot jelentette a legsötétebb pillanatokban, és jelenti jelenlegi helyzetemben is" - írta Polanski abban a levélben, amelyet barátjához, Bernard-Henry Lévy filozófushoz és kiadóhoz írt, s amelyet az az AFP francia hírügynökség rendelkezésére bocsátott vasárnap.

- Polanski nem válaszolhat személyesen minden egyes bátorító üzenetre, amelyet az elmúlt hetekben kapott, ezért a nyílt levelet használja fel arra, hogy tudassa támogatóival, mennyire erőt ad a cellába zárt embernek, ha minden reggel a postával az emberi hang és a szolidaritás susogását hallja - mondta a filozófus.

A 76 éves rendezőt december 4-én engedték ki a winterthuri börtönből és helyezték háziőrizetbe gstaadi házában, 3 millió eurós óvadék ellenében. Bokáján elektronikus megfigyelőt kell viselnie, s bár ő maga nem hagyhatja el gstaadi villáját, vendégeket fogadhat.

A svájci hatóságok várhatóan a jövő év elején döntenek az amerikai kiadatási kérelemről.