Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kontrát: biztonságos a lendvadedesi tározó gátja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Műegyetem szakértőinek véleménye szerint biztonságos a Lentiben és Rédicsen éjszaka elöntést okozó lendvadedesi záportározó gátszerkezete, de a várható újabb esőzés miatt a Lentiben kitelepített családok a biztonságuk érdekében csak vasárnap térhetnek haza.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Lentiben szombat este tartott sajtótájékoztatón elmondta: a nap folyamán a Műegyetem szakértői megvizsgálták a lendvadedesi tározó gátszerkezetét. A gát nem sérült meg, stabil, és az lesz a következő időszakban is.

Kifejtette, hogy a környékbeli nyolc záportározót is megvizsgálták a műszaki szakemberek, mindenhol megteszik a szükséges előkészületeket, hogy az újabb esőzést is kezelni tudják.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Lenti térségében a gátakon napközben 300 hivatásos és 500 önkéntes vett részt a védekezési munkálatokban. Összehangolt, kitűnő együttműködésről számolt be az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és az egyházakkal. Hangsúlyozta, hogy minden szükséges feltétel megvan ahhoz, hogy az emberek továbbra is biztonságban legyenek.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője arról beszélt, hogy Zalában még negyven településen védekeznek, és miután éjjel újabb, várhatóan 20 milliméter, egyes helyeken azt meghaladó mennyiségű csapadék várható, a Lentiben kitelepítettek a biztonságuk érdekében csak vasárnap térhetnek haza.

A rendőrség és a katasztrófavédelem mellett a lenti Le-Ko mentőegység, illetve a pénzügyőrség is bekapcsolódott a védekezési munkákba, 40 teherautó és 10 kotróberendezés áll a rendelkezésükre. Somogyból tűzoltókat vezényeltek az érintett zalai térségbe, a katasztrófavédelem munkatársainak 24 órás szolgálatot rendeltek el.

Miközben az eső újra eleredt, Kossa György beszámolt arról is, hogy a Murán éjszaka meg fogja haladni a vízszint a harmadfokú készültséget igénylő magasságot, ezért ott is folyamatos figyelőszolgálatot hoztak létre. A Lenti térségében várható nagyobb mennyiségű csapadék miatt a záportározóknál is szabályozzák a vízszinteket, megtisztítják a hordaléktól a zsilipek környékét.

Lenti környékén drónt is bevetett a katasztrófavédelem, a levegőből folyamatosan felvételeket készít és információkat szolgáltat a védekezésben részt vevőknek. Ahonnan már visszahúzódott az ár, ott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival közösen elkezdték a közintézményeket és a magánházakat egyaránt érintő fertőtlenítést, mert a áradás szennyvizet is kimoshatott.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a kitelepített családokat a Móricz Zsigmond Általános Iskolában helyezték el éjszakára, ott mindenkinek tudnak alvóhelyet és étkezést is biztosítani.