eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely megválasztott (j) és Tarlós István leköszönő főpolgármester (j2) a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. Hátul Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely munkatársa (b) és György István, a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Itt van Karácsony Gergely csomagja a pedofilbotrány kapcsán - Tarlós István: "különösen visszás a hiperaktivitás"

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Karácsony Gergely, hogy kiderüljön, az előző ciklus idején miért kapott fővárosi kitüntetést a pedofilügyben elítélt bicskei nevelőotthon igazgatója. Az InfoRádió megkereste Tarlós Istvánt, aki emlékeztetett rá, hogy a feljelentést még az ő regnálása alatt tették meg az intézményvezető ellen.

Vizsgálóbizottság alakulhat a pedofilügyben elítélt igazgató fővárosi kitüntetése tárgykörében. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be közösségi oldalán, miután nyilvánosságra hozta a belső vizsgálat jelentését, amely arról szól, hogy az előző városvezetés tudott a visszaélésekről, mégis felterjesztették kitüntetésre az igazgatót.

Ez a díj pedig enyhítő körülménynek számított a vádlott bírósági tárgyalásán.

"A most elkészült jelentés hosszú évekre nyúl vissza. Egész pontosan 2011-ig, amikor is a bicskei gyermekotthon két bátor dolgozója eljött az akkori fenntartóhoz, a Fővárosi Önkormányzathoz, és részletesen, dokumentálva elmondta, hogy mit művel a bicskei gyermekotthon igazgatója a gyermekekkel. 2011-ben, négy évvel a kitüntetés előtt, öt évvel a pedofil bűnöző letartóztatása előtt. Hivatalszerűen, de helytelenül járt el az akkori városvezetés. Tehát bejelentés történt, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat, csak éppen a legfontosabb szereplőkkel nem foglalkoztak: a gyerekekkel. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy még öt évig folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban" - fogalmazott bejelentésében a főpolgármester.

Az InfoRádió megkereste Tarlós Istvánt is, aki a kitüntetés idején főpolgármester volt.

"A bicskei intézet igazgatóját 1990-ben Demszky Gáborék nevezték ki a helyére, mint a napokban kiderült, gyanús referenciák ismeretében, amelyekről minket elfelejtettek tájékoztatni.

2011-ben panasz érkezett rá, ami bűncselekményt foglalhatott magában, ilyenkor kötelező feljelentést tenni, ezt az illetékes helyettesem akkor meg is tette.

2013. január 1-jétől az intézmény jogszabály alapján hivatalból átkerült a Balog Zoltán miniszter úr által vezetett Emmihez (akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma - a szerk.), azaz a főváros illetékessége megszűnt. Az a konkrét ügy, amely miatt aztán V. Jánost elítélték, 2016-ban robbant ki. 2015-ben tehát semmilyen jogi akadálya nem volt annak, hogy valamilyen szakmai elismerést kapjon. Az egyetlen jogos és nehezen megválaszolható kérdés, hogy egy ilyen gyanúval körüllengett embernek miért szükséges bármilyen címen is elismerést kapnia. Erre azonban éppúgy nem tudok válaszolni, mint Karácsony Gergely. Valaki tett egy javaslatot, amelyet az illetékes bizottság megtárgyalt, majd beterjesztett egy listán a közgyűlés elé. Az a hiperaktivitás, amit a főpolgármester úr most mutat, azért különösen visszás, mert ő 2019-ben törölte az általa is megszavazott kitüntetést. Bár nyilvánvalóan jól tudta, hogy miért vonta vissza a Bárczy-díjat, neki akkor sem jutott eszébe belső vizsgálatot kezdeményezni, csak most, úgy négy hónappal az őt érintő választás előtt, azaz öt éves késedelmet követően" - magyarázta Tarlós István.

A főváros a vizsgálóbizottság felállításán túl egy közpolitikai csomagot is kidolgozott.

A családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló fővárosi stratégia kapcsán egy fővárosi áldozatvédelmi fórum létrehozását is kezdeményezik, amely egy asztalhoz ültetné azokat a fővárosi szereplőket, akik a budapesti gyermekvédelmi jelzőrendszerben dolgoznak. Továbbá egy tájékoztató kampányt is indítanak, mert úgy látják, hogy információhiány van a családon belüli erőszak megelőzése kapcsán.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt is elmondta, hogy szükség van olyan ifjúsági terekre is, ahol a potenciálisan bántalmazottaknak, az áldozatoknak védett közeget tudnak kínálni. Az első ilyet várhatóan tavasszal tudják majd megnyitni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×