eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyurcsány Ferenc évértékelője
Nyitókép: DK

"Ez a választás a rendszerről szóló népszavazás lesz" - Gyurcsány Ferenc évértékelője

"Hosszú hagyománya van az önkény elfogadásának Magyarországon" - immár 18. alkalommal értékelte a mögöttünk hagyott évet és az ország helyzetét a volt kormányfő, a DK elnöke.

"Egy pohár víz és egy párszavas jegyzet" társaságában tartotta meg 18. - a járványhelyzet miatt idén újra online - évértékelőjét Gyurcsány Ferenc mint korábbi kormányfő és mint a Demokratikus Koalíció elnöke.

"Az évértékelő furcsa műfaj, mert a politikustól évértékelést is várnak, de nem csak azt" - kezdte szónoklatát. "Ha sommásan fogalmaznék, azt kell mondanom, pocsék év volt a tavalyi. Persze lehetne árnyaltabban is fogalmazni. A közéletben részt vevő emberként pocsék év volt, a magánéletben pedig persze, hogy voltak örömök is" - fejtegette.

A kritikák hosszú sorába nem akart belemenni, inkább elmondta, miben látja a problémát most Magyarországon.

"A legnagyobb különbség kormány és ellenzéke között, hogy

mi a viszonyítási pont: Moszkva, Berlin, Ankara, Párizs?

Ebből fakadóan más és más a jövőkép az országban. A másik dilemma, hogy kié a hatalom. A népé vagy a kormányé? Harmadsorban: vajon tolvaj-e ez az állam és ez a kormány? Mi hajlunk arra, hogy azt mondjuk, hogy igen, van, aki azt mondja, hogy nem, ez csak egy módszer, egy ideológia. Ebben a három kérdésben szerintem egyébként az európai országok fő politikai irányzatai egyetértenek, és az ellenzék egésze is. Vannak egyéb kérdések, amelyeket lehet különböző szemüvegeken keresztül nézni" - folytatta.

Ezt követően kritizálta a lélegeztetőgép-beszerzést, "barbárnak és felelőtlennek" nevezve a kormányt, amely "nem vigyáz ránk, hanem ők a baj igazi forrásai".

Szerinte hosszú hagyománya van az önkény elfogadásának Magyarországon, "lassan polgárosodik Magyarország".

"Válás" a kormánytól

12 év után szerinte érthető, hogy sokaknak elegük van a kormányból,

"még egy hatalmas szerelem is válással végződik, az átlag ebből 14 év"

- vont párhuzamot.

Szerinte az orbáni hatalom "feslett, elfáradt", de ez alatt nem azt érti, hogy Szijjártó Péter hány kilót emel fel a konditeremben vagy mennyi idő alatt futja a szigetkört, mert az őt nem érdekli.

Ekkor példaként felhozta Finnországot, amely a tantárgyak megszüntetésének útján jár, dinamikusan reagálva a világ változásaira.

"Mi nem előre mentünk, hanem visszafelé, még ósdibb, még egyformább, még inkább ugyanazt közvetíti minden iskola, miközben a társadalmunk helyenként is eltérő" - összegezte a témáról alkotott véleményét Gyurcsány Ferenc az ósdiság tükrében.

Feslettség, kereszténység

A feslettséget azonban nagyobb bajnak tartja.

"Ha elfeslik egy zakó vagy kosztüm varrása, darabokra foszlik minden. Itt valóban ez van. Politikai, erkölcsi, kulturális értelemben is feslett" a kormányzás - mondta, hangsúlyozva, hogy ez a kormány az elmúlt száz év legkorruptabbika.

Szerinte az is kérdés, hogy a kormány a kultúrán keresztül néz a hatalomgyakorlásra, vagy a hatalmon keresztül a kultúrára.

"Újabban megrendeléseket ad, hogy hogyan kell jó könyveket írni" - említette Gyurcsány Ferenc.

Szerinte

a hatalom ma nem erős, hanem durva.

"Amit közvetít sértést, gyalázatot, embertelenséget, az elfogadhatatlan. És őszintén szólva, ez a hatalom nem keresztény; van egyetértés abban, hogy a kereszténység leglényege az emberré vált Isten életének és tanításának elfogadása, de ha jól emlékszem, Máté evangéliuma mondja, nem lehet két Istent szolgálni" - evezett újabb vizekre. A kereszténységből szerintem márpedig a megértő humanizmus származik. "A keresztény szeret, és nem gyűlöl, mondhatom ezt vallását nem gyakorló emberként is."

Bonyolult volt? Mondom egyszerűbben!

"Bonyolult volt? Mondom egyszerűbben!" - folytatta; a sötétség és a világosság elválasztásakor a Teremtő nem az Elios Zrt.-re gondolt, ahogy a teremtmények megalkotásakor sem Semjén Zsolt vadkilövéseire.

Tisztában van vele, hogy

a választók nem bogarásznak szakprogramokat.

"Mi azt szeretnénk, hogy a szabadság méltányos szabályozásával teremtsünk egyenlő lehetőségeket. Tudjuk, meddig korlátozhatjuk az egyén lehetőségét abban, hogy az egész még jobban élhessen" - hangoztatta.

Az egyesült ellenzék szerinte keresi annak lehetőségét is, hogy olyan új egyensúlyt találjon.

"A hat ellenzéki párt Európa-párti. Nagyon fontos, hogy nekünk élni kell hagyni az embereket" - hangoztatta.

Amiről keveset beszélünk...

"Van valami, amiről keveset beszélünk: mi lesz a választások után? Szeretnénk, ha minél több embernek a tetszését nyernék el a mi terveink. De

ha körülnézünk, van 2,5 millió szavazó, akik minket támogatnak, és nagyjából ugyanannyi, aki ott áll az orbáni hatalom mögött...

az egymást kizáró igazságok a történelemben hatalmas tragédiák forrásai" - figyelmeztetett, nyomatékosítva, István és Koppány konfliktusát előbbi erővel oldotta meg, 1054-ben pedig Bizánc és Róma vitte kenyértörésre a dolgot, de "Pannónia és Hunnia nem szakadhat ketté".

Aki kormányoz, annak szerinte a hazát kell képviselnie, nem úgy, mint a jelenlegi hatalom, aki magán kívül mindenki mást "meg akar ölni", márpedig "a másikat nemlétezőnek tekinteni nem szabad".

Az alkotmány értékválasztását kritizálva hangsúlyozta, nem lehet, hogy az egyik értékrendet a másik értékrend elé helyezik. "Az emberi hit nyers akarattal nem győzhető le" - mondta el erről a véleményét.

"Pártot kell legyőzni, nem a hazát, ez a cél" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Közösen

"Közösen készül hat párt, hogy kormányozza ezt az országot" - mondta aztán. "Azt szeretném kérni, gondoljanak vissza, honnan indultak ezek az ellenzéki pártok, melyek voltak a céljai, hogyan voltak riválisok! Most pedig egy asztalnál ülnek, minden második nap éjszakánként. Nyilván különbözünk sok dologban, de a nagy kérdésben egyetértünk, és ez együtt tart bennünket, lelkesedésünk és hazafias elköteleződésünk."

Az ellenzéket szerinte arra rendelte a sors, hogy kihívást intézzen "Orbán rendszeréhez".

"Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy

ez a választás a rendszerről szóló népszavazás lesz. Ha többségünk lesz, Márki-Zay Pétert fogjuk megválasztani miniszterelnöknek"

- nyomatékosította újfent.

Koalíciós bizalmatlanság?

Szerinte a jó kormányzás nem az, hogy viták nélkül haladnak egyről a kettőre, "a demokrácia egy vitatkozós rendszer. Nem jobb, hogy ha otthon is megbeszélik a dolgokat? Úgy látom, ez az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre.

Úgy látja, az ellenzéki oldalon a DK-t látják a legerősebbnek, amiben nagyon nagy munka van, de nem azért van ez így, mert "különleges emberek lennénk", hanem mert lépésről lépésre haladnak, és "vigyáznak egymásra".

"Világos felelősségünk van abban, hogy ez a kormányzás majd működjön.

Büszkén éljük meg, hogy nekünk van a legtöbb támogatónk, de ez nem sugallhat semmilyen felsőbbrendűséget, nincs is bennünk" - fogalmazott.

Legvégül...

Gyurcsány Ferenc legvégül arról beszélt, hogy idejövet megállították, döntően támogatók, és arról kérdezték, "győzünk-e".

"Bizonytalanság van, nem dőlt el ez a választás. Van, amikor az idő múlik, van, amikor az idő lejár. Azt gondolom, nekik lejárt az idejük, nekünk pedig eljött az időnk. Úgyhogy ezt a bizonytalanságot oldjuk fel úgy, hogy a haza fényre derüljön" - zárta évértékelő gondolatait Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×