INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

a nap hírei

napinfó

inforádió

hírösszefoglaló

Harmadfokú hőségriadót adtak ki az országra péntek éjfélig - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Újabb négy ország helyreállítási tervét fogadta el az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa. Megállapodott az Egyesült Államok iraki harci küldetésének hivatalos lezárásáról az amerikai elnök és az iraki kormányfő.

Harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon árnyékba, a tűző napon parkoló autóban pedig ne hagyjanak gyermekeket és állatokat. Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. A hőség miatt a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Pintér Sándor belügyminiszter megjelent, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt azonban határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése, amelyen a Pegasus nevű izraeli kémszoftverről tájékozódtak volna a képviselők. Az ülés után a jobbikos Stummer János elmondta: a határozatképtelenség megállapítása után a szocialista Molnár Zsolt és az LMP-s Ungár Péter részvételével nyolcszemközti beszélgetést folytattak a belügyminiszterrel. A jobbikos elnök azt is bejelentette: a parlament őszi ülésszakának első napján 8 órára összehívja a bizottság ülését.

A kormány azonnali lemondását követelték ellenzéki képviselők a többi között az úgynevezett megfigyelési ügy miatt a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székháza előtt tartott esti tüntetésen. Az eseményen többek között a Momentum, a DK, az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd képviselői is megjelentek. A felszólalók kifogásolták, hogy a meghallgatási ügyben az ellenzék által kezdeményezett nemzetbiztonsági bizottság ülésén nem jelentek meg a kormánypártok képviselői.

Büntető feljelentést tesz a kormány a konzultációs oldalt ért informatikai támadás miatt. A kormany.hu oldalon az olvasható: a kormányzati szervezetek azt észlelték, hogy tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők. A közlemény szerint a kabinet elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes szereplők különböző módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a járvány utáni életről szóló párbeszédet.

Elindult az ellenzéki előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. Ez augusztus 23-ig tart, amikor a nyilvántartásba vett jelöltek felvehetik az ajánlóíveket. Magyar György ügyvéd, a civil választási bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: lesz online és papír alapú szavazás is, a résztvevők nevét pedig törölni fogják, azt egyik párt sem őrizheti meg. Megerősítette, hogy az előválasztás eredményeként várhatóan szeptember végére meglesznek az ellenzék egyéni jelöltjei, és október 10-re a miniszterelnök-jelölt is. Hivatalosan október 23-án jelentik be a listát.

Újabb négy ország helyreállítási tervét fogadta el az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa. Horvátországgal, Szlovéniával, Litvániával és Ciprussal együtt már 16 tagország jut hozzá a járvány utáni helyreállításhoz felhasználható összeghez. Még 11 tagállam, köztük Magyarország esetében hiányzik a jóváhagyás. A magyar és a lengyel tervek esetében az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a további egyeztetések érdekében hosszabbítsák meg az értékelési időszakot. A magyar kormány szerint ez a gyermekvédelmi törvény miatt történik, az Európai Bizottság azonban ezt cáfolja.

Ismertette a vakcinaelosztás felgyorsítását célzó pénzügyi mechanizmust a Világbank és a kis és közepes jövedelmű országok ellátását segítő COVAX program. A mechanizmus lehetőséget nyújt arra, hogy kedvező árakon nagyobb tételekre adhasson le előrendelést a vakcinagyártó cégeknél a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bankok finanszírozásával. A megállapodással további mintegy 430 millió vakcina beszerzését tervezik 2021 vége és 2022 között.

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni Hollandiába a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból. Az új előírások a holland és a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek. A szabály mostanáig az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és a Spanyolországból beutazók esetében volt érvényes, augusztus nyolcadikától azonban az összes unión belül utazót érinti majd.

A malária ellen is alkalmazni szeretné az mRNS technológiát a BioNTech. A német gyógyszercég, mely az amerikai Pfizerrel közösen alkotta meg a koronavírus elleni vakcinát, az év végén kezdi meg a malária elleni vakcina klinikai tesztjeit. A BioNTech emellett létre kíván hozni egy mRNS-vakcinát gyártó létesítményt Afrikában. A BioNTech és a Pfizer egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát fog eljuttatni az alacsony és közepes bevételű országokba az idén, és egy újabb milliárd adagot 2022-ben.

Megállapodott az Egyesült Államok iraki harci küldetésének hivatalos lezárásáról Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő. A washingtoni találkozón létrejött megegyezés alapján több mint 18 évvel a katonai beavatkozás kezdete után, 2021 végén ér véget a misszió. Joe Biden mindazonáltal arról számolt be, hogy folytatódni fog az Egyesült Államok és Irak terrorizmus elleni együttműködése.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018