eur:
393.16
usd:
362.42
bux:
65912.49
2024. február 29. csütörtök Elemér
Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Karikó Katalin: az mRNS oltások ismétlését nem gátolja a technológiájuk

A harmadik oltások engedélyezésének híre után beszélt a vakcinák típusairól a szakember.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a közelmúltban, hogy augusztus 1-jétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. A kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az előző kettő - mondta szombaton Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter. Az is kiderült már, hogy az oltó orvos feladata eldönteni, hogy milyen vakcinát ad be harmadikként, megvizsgálva az általános egészségi állapotot, kórelőzményt.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn arról beszélt, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban például AstraZenecára is adnak Pfizert, és fordítva (egy vonatkozó brit kutatásról az Infostart is beszámolt korábban). "Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos."

Karikó Katalin tudós, a gyógyszerfejlesztő Biontech alelnöke az RTL Híradónak adott tájékoztatása szerint az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinákat, mint a Pfizer és a Moderna, akárhányszor be lehet adni, ráadásul szerinte akármilyen előző vakcina után.

A Pfizer Hungary Kft. magyarországi vezetője a Népszavának korábban viszont azt mondta: mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Kemenesi Gábor virológus keddi cikkében megemlítette, hogy az oltottak a védettség tekintetében optimisták lehetnek, például az mRNS-vakcináknál jelenleg egy év távlatában stabil immunitást mértek. Valószínűleg – csakúgy, mint más vakcinák esetében is – az immunitás csökkenése főként az idősekre lesz jellemző.

A harmadik oltások szükségessége az immunitás esetleges csökkenésén túl azokban az esetekben merült fel, akiknél nem alakult ki az első kettő oltás után védettség. Ilyen védettségi vizsgálatból több is született az utóbbi időben, ezekről itt, itt, itt és itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×