eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Őszig hatályban marad a járvány elleni védekezésről szóló törvény - a nap hírei

Csökken a napi új fertőzöttek száma, még 251-en vannak lélegeztetőgépen. A pénzügyminiszter szerint várakozáson felül kezdte az évet a gazdaság.

Meghosszabbította a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát az országgyűlés. A jogszabálymódosítás értelmében a törvény hatálya így a parlament őszi ülés szakának első ülésnapját követő 15. napig tart. Az Országgyűlés szerdától péntekig a 2022-es költségvetési javaslatot tárgyalja.

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely szeptember elsejétől minden 1-es típusú diabéteszes gyermeknek garantálja, hogy biztonságosan vehessen részt az óvodai és iskolai nevelésben - közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Szintén keddi ülésén a parlament hatályon kívül helyezte a civil szervezetek működését szabályozó 2017-es törvényt. A jogszabályról az Európai Unió Bírósága tavaly kimondta, hogy jogsértő, mert hátrányosan megkülönbözteti és indokolatlanul korlátozza a szervezetek működését.

A Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az oltatlanok miatt indulhat el a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Szlávik János főorvos fontosnak nevezte a lakosság nagyobb mértékű átoltottságát, mivel csak az akadályozhatja meg a járvány újabb fellángolását. (Az interjú hosszú, szerkesztett leirata itt olvasható és teljes hosszában meg is hallgatható.)

Egy nap alatt 64 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és újabb 382 embernél igazolták a kórokozót. 2.197 embert ápolnak kórházban, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 128 ezerre csökkent.

A szennyvízminták is azt mutatják, hogy lecsengőben van a koronavírus-járvány – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a 19. héten a kórokozó szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja enyhén csökkent országos átlagban és Budapesten is. Tájékoztatott, hogy már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84 százalékukat be is oltották legalább az első dózissal.

Eddig 3,5 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra – tájékoztatott a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. A vállalat több mint 4 hónapja, heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a vakcinákat. (Az eddig érkezett és a még várható vakcinákról itt írtunk.)

Magyarország bővíti az együttműködést a Rheinmetall védelmi ipari óriásvállalattal – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor Budapesten fogadta a német cégcsoport elnökét, akivel az újgenerációs Lynx gyalogsági harcjárművek magyarországi gyártásáról, a hadiipari kutatás-fejlesztésről tárgyalt.

A kormány döntése értelmében azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például koronavírus-fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, még ebben a vizsgaidőszakban szóbeli vizsgát tehetnek. A tárca közleménye szerint a májusi írásbeli érettségi vizsgák zökkenőmentesek voltak, sehol nem merült fel a fertőzés gyanúja.

Az előző negyedévhez képest 1,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye – közölte a KSH. Az egy évvel korábbihoz mérve a nyers adat szerint 2,3 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke. Varga Mihály pénzügyminiszter az idén éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedésre számít.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországon adóemeléshez vezetne a globális minimumadó bevezetése, ezért azt a kormány elutasítja. Szijjártó Péter az OECD főtitkárával folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

Tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között az Európai Unió. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozásán kijelentette: a Hamász és más iszlamista csoportok izraeli célpontok elleni rakétatámadásait, elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát. Az önvédelemnek azonban arányosnak kell lennie, és tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×