eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin
A BM Heros Zrt. technikusai lélegeztetőgépet tesztel a cég kőbányai üzemcsarnokában felállított a higiéniai és biztonsági követelményeknek maximálisan megfelelő, szűrt levegőjű hatalmas sátorban 2020. május 28-án. A 450 négyzetméteres üzemcsarnokban és a benne lévő sátorban 17 szakember dolgozik az állami tulajdonú zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által fejlesztett lélegeztetőgépének sorozatgyártásán.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Magyar innováció forradalmasíthatja a kórházi lélegeztetést

Több ember egyidejű lélegeztetésére képes, mégis személyre szabott ellátását biztosító rendszert állítottak össze az Óbudai Egyetemen. A prototípus már működik, de rendszerbe még nem állítható, a forgalmazására várni kell.

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen. A rendszer nagy számú, kritikus állapotú, légzési elégtelenséggel küzdő egyidejű lélegeztetését teszi lehetővé.

Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja az InfoRádióban elmondta, a tömeglélegeztetés során egy központi rendszerre vannak a páciensek kötve.

"Egy nagy kapacitású csőrendszer szállítja a belégzéshez szükséges és a kilégzett gázokat. Ez egy olyan moduláris lélegeztető-rendszer, amelyhez a páciens ágyánál van egy speciális szeleppel működő lélegeztető egység, egy doboz kijelzővel, ebből annyi van, ahány beteget lélegeztetni szeretnénk."

A rendszer másik eleme a központi levegőellátó.

"Korábban sok, szekrény méretű doboz volt szükséges, ehhez viszont elegendő egy konténeres megoldás, ebben az összes szekrény egybe van építve, és viszonylag egyszerűen, például egy teherautóval mozgatni lehet. A dobozokat lehet többszörözni, ezáltal lehet a rendszer kapacitását szükség szerint növelni."

A tömeglélegeztetés azonban – nevével ellentétben – személyre szabott ellátásban nyújt segítséget.

"A páciensek egyes lélegeztető egységei támogatják, hogy maszkos vagy tubusos lélegeztetést is lehessen csinálni. Ezenkívül támogatja a nyomásvezérlési, illetve térfogat-vezérlési módokat. Így tehát az egy térben lévő betegeket lehet egy rendszeren keresztül lélegeztetni."

Kozlovszky Miklós leszögezte, ez az eszköz még nem alkalmazható a klinikumban, még az éles teszt hátra van.

"Az elmúlt évben nagyon sok prototípust gyártottunk, amelyek különféle funkciókat tudtak. Most is 5-10-es sorozatban gyártjuk a prototípusokat, de ez még kisszériás, kereskedelmi forgalomban nem hozzáférhető."

A cél az, hogy összeálljanak teljes mértékben magyar, profi orvostechnikai eszközöket gyártó cégekkel, és közösen végezzék el a preklinikai és klinikai kipróbálást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×