INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

tömeg-lélegeztető

lélegeztetőgép

koronavírus

kozlovszky miklós

A BM Heros Zrt. technikusai lélegeztetőgépet tesztel a cég kőbányai üzemcsarnokában felállított a higiéniai és biztonsági követelményeknek maximálisan megfelelő, szűrt levegőjű hatalmas sátorban 2020. május 28-án. A 450 négyzetméteres üzemcsarnokban és a benne lévő sátorban 17 szakember dolgozik az állami tulajdonú zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által fejlesztett lélegeztetőgépének sorozatgyártásán.

Magyar innováció forradalmasíthatja a kórházi lélegeztetést

InfoRádió

Több ember egyidejű lélegeztetésére képes, mégis személyre szabott ellátását biztosító rendszert állítottak össze az Óbudai Egyetemen. A prototípus már működik, de rendszerbe még nem állítható, a forgalmazására várni kell.

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen. A rendszer nagy számú, kritikus állapotú, légzési elégtelenséggel küzdő egyidejű lélegeztetését teszi lehetővé.

Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja az InfoRádióban elmondta, a tömeglélegeztetés során egy központi rendszerre vannak a páciensek kötve.

"Egy nagy kapacitású csőrendszer szállítja a belégzéshez szükséges és a kilégzett gázokat. Ez egy olyan moduláris lélegeztető-rendszer, amelyhez a páciens ágyánál van egy speciális szeleppel működő lélegeztető egység, egy doboz kijelzővel, ebből annyi van, ahány beteget lélegeztetni szeretnénk."

A rendszer másik eleme a központi levegőellátó.

"Korábban sok, szekrény méretű doboz volt szükséges, ehhez viszont elegendő egy konténeres megoldás, ebben az összes szekrény egybe van építve, és viszonylag egyszerűen, például egy teherautóval mozgatni lehet. A dobozokat lehet többszörözni, ezáltal lehet a rendszer kapacitását szükség szerint növelni."

A tömeglélegeztetés azonban – nevével ellentétben – személyre szabott ellátásban nyújt segítséget.

"A páciensek egyes lélegeztető egységei támogatják, hogy maszkos vagy tubusos lélegeztetést is lehessen csinálni. Ezenkívül támogatja a nyomásvezérlési, illetve térfogat-vezérlési módokat. Így tehát az egy térben lévő betegeket lehet egy rendszeren keresztül lélegeztetni."

Kozlovszky Miklós leszögezte, ez az eszköz még nem alkalmazható a klinikumban, még az éles teszt hátra van.

"Az elmúlt évben nagyon sok prototípust gyártottunk, amelyek különféle funkciókat tudtak. Most is 5-10-es sorozatban gyártjuk a prototípusokat, de ez még kisszériás, kereskedelmi forgalomban nem hozzáférhető."

A cél az, hogy összeálljanak teljes mértékben magyar, profi orvostechnikai eszközöket gyártó cégekkel, és közösen végezzék el a preklinikai és klinikai kipróbálást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Tömeg-lélegeztetőrendszer – Kozlovszky Miklós, Óbudai Egyetem
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018