eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével.
Nyitókép: Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. MTI/EPA/Christian Bruna

Horváth Péter: nem minden járványügyi elvárás tűnik megvalósíthatónak az iskolákban

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint gondban lesznek az iskolák a szeptemberi tanévkezdés után, ha a járványügyi protokollnak mindenben meg kívánnak felelni. Horváth Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Horváth Péter úgy véli, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megfogalmazott levél egy nagyon fontos dokumentum, ami tisztázza, hogy mit kell az iskoláknak mindenképpen megtenniük, illetve jelzi azokat az esetleges lehetőségeket, amelyekkel elkerülhető, hogy nagy tömegek jelenjenek meg egyszerre az intézményekben.

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója jelezte, az említett dokumentumot ők az iskola honlapján közzétették, miután meglátása szerint az abban foglaltak nagyban érintik a diákokat és szülőket is, illetve szerda délelőtt a vezetőségük is összeült, tisztázandó a teendőket. Megjegyezte: amellett, hogy esetükben egy nagy méretű iskoláról van szó, kollégiummal is rendelkeznek. Átbeszélték többek között az évkezdést és teremhasználatot, illetve a fertőtlenítés kérdéskörét, amivel kapcsolatban

a takarítást végző személyzettel is egyeztetni kell

a következőkben.

Mindemellett pedig várják a fenntartó reagálását az eszközigénylésükkel kapcsolatban, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a tárca által leírt protokoll kötelező betartásához – fogalmazott Horváth Péter, aki szerint viszont

jó, hogy bekerült bizonyos pontoknál az „amennyiben lehetőség van rá” mondat,

mert nem mindent látnak egészen megvalósíthatónak.

Mint ismert, a levél kitér arra is, hogy „a fertőtlenítő nagytakarítás és a rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzéséhez szükséges tisztító- és fertőtlenítő szerek biztosítása a fenntartó feladata”. Ezek folytonos biztosításával kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy fogalmazott, gondok mindig lehetnek, de nyilván a fenntartónak alapvetően dolga megoldani ezt.

Horváth Péter nagyon hasznosnak tartaná, ha minden osztályterembe jutna olyan

kézfertőtlenítő, amely alá csak elég odanyújtani a kezet be- és kilépéskor,

azonban egyelőre nem tudható, hogy milyen eszközök lesznek biztosítva az iskolák számra. Reményei szerint azonban a mennyiséggel és a minőséggel nem lesz probléma.

Kiemelte továbbá, a régebbi iskolaépületek nincsenek túlzottan jó helyzetben; ha csak a mosdókra gondolunk, szűkek a bejárati ajtók, sok helyen pedig nincs kialakítva a mosdó mellett kulturált papírtörölköző-adagoló, tehát nagyon sok teendő vár az intézményekre is az igényleadással.

NAT: az iskolák bizonyítottak

Szerinte nem volt egyszerű átállni az iskoláknak ebben a helyzetben az új NAT-ra, de "számtalan helyzetben bizonyították már az iskolák, hogy nagyon sok mindent el tudnak végezni".

Az számára a legnagyobb negatívum, hogy az érintettek elbeszéltek egymás mellett, nem alakult ki párbeszéd, hogy a dolgok "a helyükre kerülhessenek".

Egyre rosszabb viszont szerinte a helyzet abban, hogy

hamarosan tömegessé válik a pedagógusok nyugdíjba vonulása,

és többen veszik igénybe, hogy 40 év után elmehetnek nyugdíjba, illetve 60 év fölött választhatják a részfoglalkoztatást, ami kieső tanítási órákat jelenthet az intézményekben. Ráadásul a felsőoktatásból sem érkezik elég tanárjelölt, akik közül aztán egyébként is sok a pályaelhagyó. "Látja az államtitkárság is", hogy a jelenlegi bérperspektíva nem elég vonzó - jelentette ki Horváth László.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×