eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hatalmas fordulat jön Budapesten - a nap hírei

Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések. Budapesten és Pest megyében is újra tartanak nyilvános szentmiséket hétfőtől a katolikus templomokban. Olaszországban hétfőn nyit újra a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet, valamint a templomok is.

Budapesten is megszűnik hétfőn a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések - erősítette meg az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor a testület tájékoztatóján arra figyelmeztetett: továbbra is be kell tartani a megfelelő távolságot. Hozzátette: valamennyi üzlet látogatható, de a boltokban, tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot, vagy kendőt viselni. A 65 év felettiek továbbra is csak 9 és 12 óra között mehetnek élelmiszerboltba, gyógyszertárba. A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatók lesznek. A szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban. A fővárosi felsőoktatási intézményekre vonatkozó korlátozások is megszűnnek, a hallgatók megjelenéséről a rektorok döntenek, a diákoknak továbbra is tilos a kollégiumok látogatása.

Még lehet jelentkezni az ingyenes informatikai alapoktatásra. A nemrég meghirdetett képzésre eddig 37 ezren regisztráltak. Az Innovációs és Technológiai tárca miniszterhelyettese az Operatív Törzs tájékoztatóján úgy fogalmazott, az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek, ezért fontosak a versenyképes képzések is. Schanda Tamás hozzátette: az augusztusban induló felnőttképzésekhez anyagi segítséget ad a tárca. Azt is hangsúlyozta: nagy az érdeklődés a Diákhitel Plusz iránt is.

A kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának vitatott átalakításáról is dönthet jövő héten kezdődő, négynapos ülésén a parlament. A képviselők kedden szavazhatnak az érdekképviseletek által kifogásolt közalkalmazotti státusz-módosításról. Ezen kívül még 20 másik indítványról is dönthetnek a képviselők, így a többi között a Budapest-Belgrád vasútvonal finanszírozásáról, továbbá több egyetem alapítványi formába rendezéséről. Szerdán a parlament a különleges gazdasági övezetek kialakításáról és az egyszer használatos műanyagok január elsejére tervezett betiltásáról is tárgyal.

Hétfőtől ismét lehet nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket tartani a főegyházmegye egész területén - közölte Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek. A szertartásokon is ügyelni kell a résztvevők közötti másfél méter távolság betartására. A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, az áldozás kizárólag kézbe adással történik. Erdő Péter kitér arra is, hogy egyelőre fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés. Ahol van rá lehetőség, azt kéri, hogy folytassák az online közvetítést. Közben a vidéki református templomokban már nyilvánosak vasárnaptól az istentiszteletek, a Debreceni Nagytemplomban a vasárnap délelőtti szertartáson Fekete Károly tiszántúli református püspök hirdetett igét.

Olaszországban hétfőn nyit újra a március 11. óta országosan leállított kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet, valamint a templomok is. Csaknem egymillió vállalkozásról van szó, és a számítások szerint mintegy négyszázezer alkalmazott nem tud azonnal visszatérni dolgozni. Az olaszok most először hagyhatják el lakókörzetüket engedély nélkül, de a házibulik továbbra is tilosak. A zárt helységekben - például a Szent Péter-bazilikában - legfeljebb 200 ember, szabadtéren maximum ezer ember tartózkodhat egyszerre. Ferenc pápa a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartására szólított fel. A katolikus egyházfő vasárnapi beszédét utoljára közvetítette interneten a Vatikán.

Felesküdött Izrael harmincötödik, és Benjámin Netanjahu ötödik kormánya. A koalíciós kabinetet összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kormánya. A koalíciós megállapodás értelmében az új kormány miniszterelnöke 2021. november 17-ig a jobbközép Likud vezetője, Benjámin Netanjahu lesz, majd ezután másfél évig a centrista, liberális Kék-fehér párt irányítója, Beni Ganz váltja, aki addig védelmi miniszterként dolgozik. A korrupciós ügyekben megvádolt Benjamin Netanjahu bírósági pere május 24-én kezdődik.

A menekültügyi rendszer reformját is kiemelt témaként jelölte meg a júliusban kezdődő német soros uniós elnökség számára a német külügyminiszter. Heiko Maas egy rádióinterjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta nem sikerül megállapodni a kérdésről, a migrációs téma továbbra is az egyik leginkább megosztó ügy. Mint mondta, csak minden második tagállam lehet nyitott menedékkérők befogadására, de a többiek is felelősséggel tartoznak a közösség iránt. Hozzátette: Berlin nem várja el valamennyi tagállamtól menekültek befogadását, de akik erre nem hajlandók, vállaljanak kötelezettséget más területen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×