eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom egyik kersztje 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. A kéttornyos épület a magyarországi klasszicizáló késő barokk építészet jeles emléke. Tornyai 70 méter magasak.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Sokak által várt bejelentést tett az esztergom-budapesti érsek

Hétfőtől kezdve ismét tarthatóak nyilvános szentmisék és más liturgikus cselekmények az Esztergom-Budapesti főegyházmegye templomaiban, tájékoztatta Erdő Péter esztergom-budapesti érsek az InfoRádiót.

A bíboros a közleményében kihangsúlyozza, ezek során mindenkinek gondosan be kell tartania a mindenkori állami előírásokat, így:

  • „A szertartások során ügyeljünk arra, hogy az egyes résztvevők között másfél méter távolságot tartsunk. Fertőtlenítsük a kilincseket, helyezzünk el kézfertőtlenítőt a bejárat közelében. Kérjük a paptestvéreket és a liturgiában segédkezőket, hogy a szentmise előtt és után fertőtlenítsék kezüket. Figyelmeztessük a résztvevőket a szájat és orrot eltakaró maszk (vagy kendő) használatára.
  • A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik.
  • Perselyezés, adománygyűjtés a mise végén történjen.

Erdő Péter arra is kitért, hogy további intézkedésig a főegyházmegyében fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később,

a legközelebbi egyéni gyónás során tartozik bűneit megvallani.

Ezek a felmentések és óvatossági rendelkezések különösen is az idősek és gyenge egészségűek védelmét szolgálják, akikért továbbra is fokozott felelősséggel tartozunk – teszi hozzá.

Hozzáteszi, ahol van rá lehetőség, folytassák a szentmisék online közvetítését. Szavai szerint „ez a fajta kapcsolattartás a hívő közösség tagjaival a járványügyi helyzet remélt javulásával úgy is folytatható, hogy egyes szentmisék helyett más vallási tartalmakat közvetítenek”.

Miután a tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával szerveznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×