eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Az üresen álló Merlin Színház Budapesten a Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. Az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester az ezen a napon, a magyar kultúra napján, a Gerlóczy utcában tartott sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új megoldást keres a Lánchíd felújítására és helyet ad a Budapest Galériának a főváros

Dolgoznak azon, hogy kevesebb összegből is meg tudják valósítani a Lánchíd felújítását - mondta a főpolgármester, aki a Magyar Kultúra Napja alkalmából több, a Városháza épületét is érintő bejelentést tett.

A fővárosi önkormányzat mindenképpen felújítja a Lánchidat - erősítette meg a főpolgármester. Karácsony Gergely közölte, tudomásul veszik, hogy a kormány nem kíván hozzájárulni az előző városvezetés által kiírt közbeszerzés megduplázódott költségeihez, és a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén döntenek majd arról, hogyan lépjenek tovább az ügyben.

"El kell dönteni, hogy a mostani közbeszerzési eljárásban egy tárgyalásos szakaszban próbáljuk meg csökkenteni a költségeket. vagy új közbeszerzést kell kiírni"

- mondta a főpolgármester. A mostani közbeszerzés eredményes lezáráshoz a kormány által ígért hatmilliárd forinton felül még négymilliárd forint támogatásra lett volna szükség - mondta Karácsony Gergely hozzátéve: ez csak a Lánchíd felújítására vonatkozott volna, a váralagút rekonstrukciójának elhalasztásával kívánták csökkenteni a költségeket. Dolgoznak azon, hogy kevesebb összegből is meg tudják valósítani a felújítást.

A Budapesti Fejlesztési Központ kedden közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Lánchíd felújítására Tarlós István korábbi főpolgármester a kormánytól hatmilliárd forint támogatást kért; és ez az összeg Karácsony Gergelynek is rendelkezésére áll.

Hozzátették azt is, hogy a főváros a felújítást célzó közbeszerzésen túlárazott ajánlatokat kapott. "A városvezetés az elmúlt 100 napban számtalan intézkedést tehetett volna és tehetne még most is azért, hogy olcsóbb legyen a munka". A Budapest Fejlesztési Központ felhívta a figyelmet arra is, hogy főváros

  • árfelülvizsgálatot rendelhet el,
  • csökkentheti a műszaki tartalmat,
  • tárgyalásokat kezdhet az ajánlattevőkkel,
  • szigorú árlicitet tarthat vagy
  • teljesen új közbeszerzést folytathat le szigorúbb feltételekkel.

Karácsony Gergely azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. benyújtotta a számláját,

a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. körülbelül tízmilliárddal tartozik az FKF Zrt.-nek, vagyis a budapestieknek.

Új funkciót kap a Városháza

A főpolgármester a Magyar Kultúra Napján bejelentette, hogy a Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása. Mint mondta, a Bálna kulturális központ eladása miatt "hontalanná vált" és méltatlan helyzetbe került Budapest Galéria akár már az év második felében működhet az új helyén.

A Városháza-projekt hosszú távú fejlesztési tervei között szerepel, hogy a Gerlóczy utcai épületszárnyat kulturális célokra és kulturális intézmények számára tartják fenn.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a főváros új vezetése elkötelezett a budapesti kulturális sokszínűség megőrzése mellett. Szeretnék, ha a kulturális intézmények is éreznék azt a kultúraváltást, amelyet a politikában is képviselni kívánnak. Mint mondta, ennek megvalósítása a Városháza használatának megváltoztatásában is testet ölt majd .

"Azt szeretnénk, ha a Városháza nem önmagában az önkormányzaté és a politikusoké, hivatalnokoké lenne, hanem a budapestieké

- hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint láthatóan "van egy fajta térfoglalási igény a kormány részéről a kulturális területen", különösen nagy felelősséget ró a budapesti városvezetőkre, hogy a döntéseikkel meg tudják őrizni a kultúra szabadságát.

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a Budapest Galéria vezetője megköszönte a fővárosnak, hogy a galéria a Gerlóczy utcai elhelyezésével nagyszerű reprezentatív helyszínt kap.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×