INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

háziorvos

háziorvosi praxis

betöltetlen állás

emmi

áeek

Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.

Nincs meg a recept a háziorvosok pótlására

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Továbbra is sok a tartósan betöltetlen alapellátási körzet az országban. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ júliusi adatai szerint 389 háziorvosi és 246 fogorvosi praxis áll legalább fél éve üresen, míg az Emmi nyilvántartása szerint 445 betöltetlen háziorvos praxis van, amelyek közül 311 több, mint egy éve áll üresen.

Tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek az a praxis számít, amelyben az ellátást több mint hat hónapig nem tudják megfelelően megoldani. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ júliusi adatai szerint a fogorvosi alapellátásban a legtöbb üres praxis Budapesten van. Ennek okáról az InfoRádiónak Nagy Ákos fogorvos beszélt:

"A 18-62 év közötti korosztálynak a fogpótlások fizetősek, és ebből a bevételből kellene a rendelőnek eltartania a többi, nem fizető tb-s beteget. Ez azt jelenti, hogy

a fogorvosnak a versenypiaci betegéből kell megfinanszíroznia a tb-s beteget.

Emiatt ahol sok magánorvos van, ott a fizetős munkálat is elviszik a magánrendelők, és a tb-s fogorvos pedig bevétel nélkül marad" - mondta Nagy Ákos, és emlékeztetett arra, hogy szeptember első két hetére sztrájkot terveznek az alapellátásban dolgozó fogorvosok, akik közül már több mint 900-an jelezték, hogy részt vennének ebben.

"Ha addig nem érkeznek pozitív üzenetek, akkor meg is tartjuk.

A minisztérium vezetői már elismerték, hogy a követeléseink jogosak, csak a költségvetés számaiban ezek az elismerések még nem jelentek meg"

- mondta a fogorvos.

Az alapellátó orvosok helyzetéről Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagja azt mondta, szerinte rendszerszintű átalakításra lenne szükség, amely a fiatalabbak számára is vonzóbbá tenné a szakmát.

"Szükséges lenne, hogy olyan ellátásbeli elemek jelenjenek meg az alapellátásban, amelyek túlmutatnak a jelenlegi adminisztratív terheken és a szakma felé tereli a valós munkavégzést.

Olyan feladatok kellenek, amelyeknek köszönhetően a háziorvos újra orvosnak és nem egyfajta adminisztrátornak érzi magát a rendszerben"

- mondta Békássy Szabolcs.

Az InfoRádió úgy értesült: jelenleg összesen 445 betöltetlen háziorvos praxis van, amelyek közül 311 több, mint egy éve áll üresen. A betöltetlen körzetek száma folyamatosan nő: 2010 januárjában még csak 155 ilyen volt. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár korábban hangsúlyozta, hogy az állam pályázatokkal támogatja a praxisjogvásárlást.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Betöltetlen praxisok
 
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018