eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Pálffy Ilona reakciója a választási jogorvoslati igényekre

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a választás hivatalos végeredményét csak szombaton állapítják meg, az arra érkezett panaszok háromnapos jogorvoslati határideje tehát nem ma, hanem kedden 16 órakor jár le. Pálffy Ilona hangsúlyozta, hogy a bejelentéseket nem a választási irodának, hanem a választási bizottságnak kell kivizsgálnia. A pártok megkapták a szavazóköri jegyzőkönyveket - tette hozzá az elnök.

Kedden több párt is jelezte, hogy ki kívánja vizsgáltatni a választási csalásokat sejtető sajtóhíreket, amelyek egyebek mellett azt mutatták, hogy bizonyos körzetekben 20-30 százalékos volt az érvénytelen szavazatok aránya, de volt olyan körzet is, ahol a baloldali jelölt egyéniben 159 szavazatot kapott, míg a pártja egyet sem.

Pálffy Ilona rámutatott, hogy a választás hivatalos eredményét szombaton állapítják meg, ezt követően három napig lehet jogorvoslati eljárást kezdeményezni minden vitatott eredmény ügyében.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta, hogy a választópolgárok és a pártok is a helyi választási irodáknál tekinthették meg kedden 16 óráig az ottani szavazóköri jegyzőkönyveket. A pártoknak erre nincs szükségük, onnantól kezdve, hogy megkapták a szavazóköri jegyzőkönyveket beszkennelve.

"A jegyzőkönyveket össze tudják hasonlítani a nemzeti választási rendszerben rögzített előzetes eredményekkel, sőt hogyha voltak delegáltjaik és a delegáltak kaptak jegyzőkönyveket, akkor abban a szavazókörben, ahol a delegált kapott jegyzőkönyvet, azt is össze tudja hasonlítani a mi általunk odaadott jegyzőkönyvek adataival" - mondta Pállfy Ilona.

Jogorvoslattal lehet élni a szavazatszámláló bizottságok választásnapi tevékenységével kapcsolatban is, de nem az eredménymegállapításukkal kapcsolatban.

"Például, hogyha visszautasítottak valakit, pedig ő úgy gondolja, hogy jogosan ment oda és szavazhatott volna. Ezek ilyen napközbeni tevékenységek. Ehhez nem szükségesek az általunk odaadott jegyzőkönyvek"

- tette hozzá Pálffy Ilona.

Az NVI elnöke elmondta, hogy az egyéni választókerületi választási eredmény ellen is lehet jogorvoslattal élni, de ez ellen majd csak szombattól, mert akkor kerül megállapításra az adott egyéni választókerületben a választási eredmény.

Ha valakinek gyanús, hogy esetleg eltűntek szavazatok, akkor ezt valamilyen szinten bizonyítani is kell tudni, mert ha csak úgy általánosságban beszél valaki, azt nem biztos, hogy elfogadja a választási bizottság.

"Ha azt mondja, hogy tudom, hogy adtak le rám szavazatot ennyit, és közben nulla szerepel a jegyzőkönyvben, ez bizonyítottnak tekinthető, ezt értékeli a bizottság"

- tette hozzá.

Minden bizottságnak a jogköre, hatásköre, hogy ezekben az ügyekben döntést hoz-e, és ha igen, milyet. Pálffy Ilona kiemelte, hogyha mind a 106 egyéni választókerületben olyan döntés születik, hogy újra kell számolni a szavazatokat, akkor lehet, hogy újra kell számolni az összes szavazatot.

Pállfy Ilona azt is kihangsúlyozta, hogy a Nemzeti Választási Irodának a választás eredményével kapcsolatban semmilyen hatásköre nincs, ez csakis Választási Bizottsági hatáskör. Viszont, ha a Választási Bizottság döntése ellen akarnak még továbblépni, mert nem volt megfelelő, akkor nyújthatnak be jogorvoslati kérelmet a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Nemzeti Választási Bizottság döntése ellen pedig a Kúriához lehet fordulni.

Pállfy Ilona elmondta, hogy ameddig nem lesz jogerős a választási eredmény, addig nem fog megalakulni az országgyűlés.

"A Kúria április 26-27-én fogja meghozni a végleges döntést, ez akkor hosszabbodik meg, ha valahol újra számolnak, mert az plusz három nap, amikor jogerős lesz az egész választási eredmény, az legkorábban május 3. "

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×