eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Több százmillió forintba került a most bezárt kereskedőházak működtetése

14 kereskedőházat zár be Latin-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Európában a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt – tudta meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az Együtt alelnöke. Hajdu Nóra a laphírek hatására nyújtott be közérdekű adatigénylést a szaktárcához.

A tárcától megkapott adatsor tanúsága szerint a leghosszabb ideig fennálló kereskedőház 18 hónapig működtek, de jellemzően egy év után eldöntötték, hogy nem kívánják továbbműködtetni őket – hangsúlyozta az alelnök. Az intézmények üzemeltetése „több mint 600 millió forint közpénzt égetett el” – tette hozzá.

2015 tavaszán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a Dél-Amerikát és Afrikát érintő déli nyitást, hozzátéve, hogy Magyarországnak globális piaci szereplővé kell válnia – emlékeztetett Hajdu Nóra. A tárcavezető ugyanekkor azt is beharangozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök látogatásokat fog tenni az említett térségekben, ezek azonban elmaradtak – emelte ki az Együtt alelnöke.

Ráadásul Afrikában a magyar export mértéke 10 százalékot csökkent az azóta eltelt időszakban. A déli kontinensen olyan kereskedőházak bezárásáról is döntöttek, melyek nem csupán egyes oszágokat, hanem teljes régiókat – például a szubszaharait – felügyeltek.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a tárca a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-hez irányította az InfoRádiót. A cégnek kora délután küldtük meg kérdéseinket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×