eur:
395.74
usd:
368.67
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Szuperhatékony jegybank vagy őrültséggyár?

A jegybankelnök szerint eredményes évet zárt tavaly a Magyar Nemzeti Bank, az ellenzék azonban élesen kritizálta a szervezet vezetőjének munkáját. Megvitatta az országgyűlés a jegybank tavalyi tevékenységéről szóló jelentést.

Eleget tett törvényi kötelezettségeinek a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban – hangsúlyozta Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés előtt tartott beszámolójában. 

"Amint Magyarország és a magyar kormány, úgy a Magyar Nemzeti Bank is eredményes, nagyszerű évet zárt 2016-ban. (...) Mindhárom, mandátumában megfogalmazott feladatot teljesítette, így megőrizte az árstabilitást, fenntartotta a pénzügyi stabilitást és támogatta, segítette a kormány sikeres, növekedésközpontú foglalkoztatást bővítő gazdaságpolitikáját". 

Matolcsy György kiemelte, hogy a jegybank valamennyi programjával részt vehetett abban a fordulatban, amelynek eredményeként Magyarországot mindhárom nagy hitelminősítő újból a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, majd aláhúzta, hogy a jegybanki alapkamatot történelmi mélypontra csökkentették.

A jegybankelnök mindemellett úgy látta, hogy tavaly - a nyugati demokráciákban példátlan módon - az MSZP politikai támadássorozatot indított az Magyar Nemzeti Bank, illetve annak elnöke és családja ellen, ezek a támadások pedig kivétel nélkül hazugságokra épültek – tette hozzá Matolcsy György.

Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka úgy látta, hogy a jegybank maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek.

"Az alacsony inflációszintnek köszönhetően a magyar családok jelentős jövedelem-növekedést könyvelhettek el a tavalyi évben, a reálkereset közel 7,5 százalékkal emelkedett."

Szakács László, az MSZP egyik vezérszónoka szóvá tette, hogy Matolcsy György expozéja után rögtön elhagyta az üléstermet, alelnökére bízva, hogy reagáljon a vitában elhangzó kritikákra, Bárándy Gergely, a párt másik vezérszónoka pedig gyávának nevezte ezért a jegybankelnököt.

"2016-ban robbant ki a botrány a jegybank alapítványai körül. (...) Mindenki számára nyilvánvaló lett, (...) hogy ez nem szól másról, mint hogy kreáltak egy meglehetősen nagy tőkével rendelkező fideszes kifizetőhelyet, ahonnan mindenféle embernek mindenféle jogcímen lehet kitolni azt a pénzt, amit egyébként a devizahiteleseknek kéne visszaadni".

A jobbikos Z. Kárpát Dániel úgy látta, hogy a jegybanki nyereségből a devizahiteleseket kellene segíteni.

"Az MNB pontosan a függetlenségére hivatkozva valósítja meg azokat a nettó őrültségeket, amelyek minden tisztességes nemzetgazdaságban elképesztő következményeket vonnának maguk után és olyan jogkövetkezményeket is, amelynek egy kihallgatás csak az előszobája lenne."

Hadházy Ákos az LMP részéről úgy fogalmazott, hogy az MNB tovább folytatja az urizálást.

"Bizony az emberek milliói azért mégiscsak tudják azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank horribilis pénzeket nyert a forint gyengítésén. Nagyon jól tudják és borzasztóan fel vannak ezen háborodva."

A képviselő szorgalmazta, hogy a jegybank fizesse be az államkincstárba a nyereségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×