eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Itt a hazai autós szabálytalanságok toplistája

Itt a hazai autós szabálytalanságok toplistája

Az autósok bő harmada rádudál a szabálytalankodó társaira, közel negyede pedig káromkodik vezetés közben - ez derül ki az Automax felméréséből. A megkérdezettek több mint 40 százaléka szerint időközönként újra KRESZ-vizsgát kellene tenni.

A szemetelés, a követési távolság figyelmen kívül hagyása, a jobbratartás be nem tartása, illetve az index mellőzése a legjellemzőbb látható szabálytalanságok a hazai autósok szerint - derült ki abból az online kutatásból, amelyet Automax készített 2911 autótulajdonos megkérdezésével.

"Kiderült, hogy vannak olyan szabálytalanságok, amelyek nagyon bosszantják az autósokat, ilyen

például az irányjelzés elmulasztása,

és olyanok is, amelyeket egyáltalán nem tartanak a magyar vezetőkre jellemzőnek, mint például a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek akadályozása" - mondta Kolma Kornél kommunikációs menedzser.

 A leginkább jellemző szabálytalanságok listáját a szemetelés vezeti, a hazai sofőrök szerint nagyon gyakori, hogy menet közben szabadulunk meg a hulladéktól, például cigarettacsikktől. Ez után jön a követési távolság figyelmen kívül hagyása, az autópályákon a jobbratartás be nem tartása, illetve az index „elfelejtése”.

 A kérdésre, hogy melyik egyértelműen látható és beazonosítható szabálytalanság a legelfogadhatatlanabb, 28,9 százalék válaszolta

a piroson való áthajtást,

második a megkülönböztető jelzés figyelmen kívül hagyása (23,1), harmadik az indexelés elmulasztása (10,8). Az autósok a legmegengedőbbek a buszsáv jogosulatlan használatával és a tolatással az egyirányú utcában.

Megkérdezték, hogy mit tesznek, ha egy másik autós szabálytalanul közlekedik és balesetveszélyes helyzetbe hozzák. A többség dudál (37 százalék), valamivel kevesebben káromkodnak (23,8), és majdnem ugyanannyian reflektorral villog (19,7). Minden 200. esetben annyira felbőszít valakit a szabálytalankodó, hogy utánaered, amíg el nem tudja mondani neki a véleményét.

Sokszor kérdőjelezik meg az autósok a másik járművezető KRESZ-tudását, a válaszadóktöbb mint 40 százaléka szerint a sofőröknek javára válna, ha bizonyos időközönként

újra kellene vizsgázniuk a KRESZ-ből.

Élnek a sztereotípiák, mert a megkérdezettek szerint sorrendben a BMW, Audi, Suzuki, Mercedes, illetve Volkswagen márkájú járművek vezetőit gondolják a leginkább szabálytalankodónak, míg szabálykövetés tekintetében a Suzuki, Opel, Volvo, Toyota és Ford végzett az élen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×