eur:
389.65
usd:
363.4
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Majtényi: az kell, hogy Orbán Viktor engem akarjon köztársasági elnöknek

Majtényi: az kell, hogy Orbán Viktor engem akarjon köztársasági elnöknek

Az Elnököt Köztársaságnak Csoport petícióban kérte fel a köztársasági elnöki jelölés vállalására Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét A volt adatvédelmi biztos az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jelölés vállalását feltételekhez köti.

„Jelölésre javasolt személyként” definiálta magát az InfoRádiónak nyilatkozó Majtényi László.

„Ebben a pillanatban még nem száz százalékig biztos, hogy a negyven országgyűlési képviselő ajánlása meglesz. 38 jelezte, hogy engem támogat, két képviselő hiányzik, ebből egy független: Kész Zoltán, a 40., illetve az azt meghaladó az LMP frakciójából érkezhet.”

Majtényi László hangsúlyozta, a jelölését úgy vállalta el, hogy egyetlen pártpolitikussal sem tárgyalt.

„Annyira nem arról van szó, hogy valakiknek a támogatását kérem, hogy azt mondtam, azoknak a támogatását fogadom el, akik ezt a négy feltételt elfogadhatónak tartják.”

Majtényi László feltételei a következők:

„Első pont: az alkotmányosság helyreállítása, a második a szabad és fair választás megvalósítása, a harmadik a szegénység ügye. Ebben a pontban az van megfogalmazva, hogy a magyar köztársaságnak mindenki számára biztosítania kell az emberi méltóságnak megfelelő élet lehetőségét. A negyedik a korrupció, azon jelensége ellen kell fellépni, amelyik az államot használja, és ez társadalmi célként megfogalmazható.”

Földindulásnak kell történnie, hogy megválasszák – fogalmazott az esélyeiről Majtényi László.

„Senkit nem hívtam fel, különösen nem azért, hogy támogasson. Ezt nagyon helytelennek is tartanám, mert a támogatásért cserébe egyrészt nincs mit adnom, másrészt azt gondolom, hogy az engem jelölő politikusoknak – feltételezem - van valami politikai hasznuk abból, ha mellém állnak. A magyar alkotmányos rendszerben a parlamenti képviselők választanak, az első fordulóban kétharmados többség kell, a másodikban pedig a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer. Ahhoz, hogy én valóban köztársasági elnök legyek, részben az kell, hogy valami földindulás történjen a parlamentben a Fidesz képviselői körében, másrészt - aminek nagyjából hasonló realitása van az előttünk álló másfél hónapban – az, hogy Orbán Viktor engem akarjon köztársasági elnöknek.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×