Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnyíthet a magány megélésén a hétvégére eső ünnep

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Télen a legkevesebb a depressziós ember és ilyenkor ritkább az öngyilkosság is. Az ünnepek befolyásolta lelkiállapotokról Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter beszélt az InfoRádióban.

Depresszióról a pszichiáterek orvosi értelemben beszélnek, a rosszkedv, a szomorúság, elkeseredettség, a magányosság nem tartozik oda – magyarázta a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja. Rihmer Zoltán hozzátette, a depresszió betegség Magyarországon, ahogy több európai országban is, a lakosság 3,5-4 százalékát, jóval több mint háromszázezer ember érint. Körülbelül 50 százalékuk kap gyógykezelést.

„Ha valaki ilyenkor, télen depressziós, akkor a magány, különösen az ünnepek alatt megélt formája, ront az állapoton. Hála istennek, bár létezik téli depresszió – ami mindig télen jön és tavasszal magától is elmúlik –, viszonylag ritka. A depresszió tavasszal és kora nyáron a leggyakoribb és télen a legritkább” - hangsúlyozta Rihmer Zoltán.

Karácsonyi depresszió nincs

magány

A Széchenyi-díjas pszichiáter kiemelte, nem létező kategória a karácsonyi depresszió, de az, ha valaki magányos, még az ünnepek környékén sem keresik fel a rokonok, barátok, ismerősök, az nagyon nem tesz jót a lelki egészségnek. Rihmer Zoltán hozzátette, szerencsére az öngyilkosság a depresszióhoz hasonlóan télen a legritkább, és nem több a karácsony hetében.

Az, hogy idén a karácsony hétvégére esik, segíthet a magányos embereknek. Ha ugyanis hétköznap az ünnep, nagyobb hangsúlyt kap, így viszont jobban összemosódik a természetes ciklusokkal, és ez, a

„csak egy hétvége”

pszichológiailag jobban feldolgozhatóvá teszi - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.