eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nő a HIV-fertőzöttek száma - lapszemle

A Népszabadság értesülése szerint működésképtelen lehet az eredeti szerződésben rögzített paraméterekkel a BKK által bevezetni kívánt elektronikus jegyrendszer. Még a korábbi terveket is meghaladó, összesen 74 milliárd forintos támogatást adna a jövő évi költségvetés szociális gyermekétkeztetési célokra – tudta meg a Magyar Idők.

A Népszabadság értesülése szerint működésképtelen lehet az eredeti szerződésben rögzített paraméterekkel a BKK által bevezetni kívánt elektronikus jegyrendszer. A közlekedésszervező cég ugyanis kifelejtette a tenderből a központi hardver-, szoftver-, és tranzakciós rendszerek összekapcsolását saját hálózatával, pontosabban a BKK maga akarta megoldani ezt, azóta azonban kiderült, hogy ez nem fog menni.

Még a korábbi terveket is meghaladó, összesen 74 milliárd forintos támogatást adna a jövő évi költségvetés szociális gyermekétkeztetési célokra – tudta meg a Magyar Idők. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a lapnak azt mondta, ez a támogatás 2 milliárd forinttal magasabb a 2016-os költségvetési törvényben elfogadott összegnél.

Évről évről nő a HIV-fertőzöttek száma – erről már a Magyar Nemzet ír. A lap a statisztikai hivatal adataira hivatkozva azt írja, gyakran azért adják tovább a betegséget a fertőzöttek, mert nem is tudják, hogy vírushordozók. Évente egyébként 300 új beteget regisztrálnak, és 2 ezernél is többen lehetnek azok, akik nem tudják, hogy érintettek. Több szakember a megfelelő felvilágosító kampányt hiányolja.

Az új állami intézményfenntartó szervezeti kialakításáról tudott meg részleteket a Magyar Idők. A tervek szerint önálló költségvetési intézményként átlagosan 10 milliárdos forrással rendelkeznek majd azok a szerkezeti egységek, amelyekhez egyenként 50-60 iskola tartozhat. A kialakításnál fontos szempont az intézmények egyenletes elosztása, és az olyan szakmai vezető kijelölése, aki a gazdálkodási és a szakmai feladatokat is kézben tartja.

A Magyar Nemzet értesülése szerint elképzelhető, hogy januártól az állami közműholding, vagyis az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. átveszi a kéményseprési feladatokat a katasztrófavédelemtől. A lap információ szerint ez azért is érdekes, mert az OKF már több mint 4 milliárd forintot költött az üzletág államosítására.

A Népszabadság azt írja, hogy nagyjából 90 milliárd társasági adóbevételről mond le a kormány 2017-ben, így jövő év végére a 400 milliárdot is meghaladhatja a sportszervezeteknek a tao-rendszeren keresztül közvetlenül kifizetett állami támogatás. A jövő évi büdzsé nagy nyertes ismét a sport lesz, erre a célra legalább 223 milliárd jut jövőre szemben az 5 évvel korábbi 67 milliárddal.

Habos álom és nem krémes – a Magyar Idők értesülése szerint rövidesen csak így nevezhetik el a cukrászok azt a süteményt, amely vaj helyett margarinból készül és aromát tartalmaz valódi vanília helyett. A Magyar Élelmiszerkönyv módosításai ugyanis a korábbinál sokkal szigorúbb szabályozást írnak majd elő az alapanyag használatában a hagyományos magyar sütemények védelmében.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az egykori játékgép üzemeltetők reménykedhetnek abban, hogy visszakapják a befizetett játékadó egy részét, és az elmaradt hasznon töredékét. Az ügyben a Fővárosi Törvényszéken tegnap született közbenső ítélet a pénznyerő automaták kontra magyar állam perben. A per alapja az Európai Unió Bíróságának tavalyi jogerős ítélete, amely azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiknek a lába alól a kormány 2012-ben kihúzta a szőnyeget a szerencsejáték piac átalakításával.

A Portfolio arról számol be, hogy hiába ért el rekordot a BMW az eladások területén , a luxusautó-gyártókra is igaz az az általános megállapítás, hogy német exportvállalatoknak nem kedvez az erős euró. Ráadásul az új modellek bevezetése és a technológiai fejlesztés is sokba kerül. Bár a cég az értékesítés területén csaknem 6 százalékkal bővített tavaly, az árbevétele – legalábbis az első negyedévében – szinte teljesen megegyezik az egy évvel korábbival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×