Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig is volt válsághelyzet, csak nem az egész országban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiterjesztette az ország egész területére a migrációs válsághelyzetet a kormány - jelentette be a belügyminiszter. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte, hogy a válsághelyet eddig is érvényben volt, csak nem az egész országra.

Az egész ország területére kiterjesztette a kormány a migrációs válsághelyzetet - közölte a belügyminiszter. Pintér Sándor kiemelte, az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll, az útépítés 7,3 milliárd forintba kerül, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött.

"Az egész ország területére kihirdetjük a migrációs válsághelyzetet. Azt látjuk, hogy a Magyarország zöldhatárainál felépített kerítésnél lényegesen nagyobb a mozgás. Ezeket figyelemmel kísérjük, reményeink szerint nem fognak többen átjönni a zöldhatáron, mint eddig.

Pintér Sándor elmondta: a hatóságok 1.500 katonával erősítik meg a határvédelmet, új utak épülnek, egyes szakaszokon pedig lámpával világítják meg a zöldhatárt.

"Felkészültünk arra, hogy a reagálóképességünket megnöveljük, ehhez nélkülözhetetlen az, hogy a gépjárműveink megfelelő sebességgel és gyorsasággal érjenek az érintett veszélyeztetett pontokhoz. Ehhez, ha szükséges, út építését és a megvilágításhoz szükséges elektromos áram határ mellé vezetését terveztük meg."

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyet eddig is érvényben volt, csak nem az egész országra - tisztázta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt a félreértést, amely gyorsan terjedt Pintér Sándor belügyminiszter bejelentése után. Bakondi György erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

"Legelőször egy ilyen, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Bács-Kiskun és Csongrád megyére hirdetett ki a kormány 2015. szeptember 15-én. Jelentős változások történtek nagyságrendben és az egyes európai államok védekezési módszertanát illetően is, a kormány úgy döntött, hogy az ország biztonságának garantálása és a határozott fellépés érdekében szükség van erre a válsághelyzet kihirdetésére."

Bakondi György kiemelte, hogy a kormány az embercsempészek és a tiltott határátlépők emelkedő száma miatt is döntött a válsághelyzet hat hónapos kiterjesztéséről.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ