Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Látszott a medvék árnyéka, hosszú lesz a tél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokáig fog tartani a tél, legalábbis a medvék szerint. A hagyomány szerint február 2-án jönnek ki a medvék a barlangjukból, és abból, hogy meglátják- e az árnyékukat vagy sem, következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően - mondta az InfoRádióban Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

"A népi időjóslás úgy működik, hogy bizonyos jeles napok időjárása alapján próbálnak egy hosszabb időre következtetni. Február 2-ához az a hagyomány kötődik, egyrészt mert a medvék ilyenkor kezdenek el jobban mozgolódni, másrészt ha szép idő van, süt a nap, vagyis a medve megláthatja az árnyékát, hiába van aznap szép idő, utána még elromlik az idő, sokáig tart a tél. Ha viszont borús idő, nem látszik a medve árnyéka sem, nemsokára beköszönt a tavasz." - mondta Hanga Zoltán.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta: "a medvék kijöttek, és ha nem is rajzolódott ki élesen, látszott az árnyékuk, ebből azt a következtetést kellene levonni, hogy a tél sokáig fog tartani, de azért a népi időjóslásban sok a bizonytalanság."

"A Mackófesztivált nyolcadik alkalommal rendeztük meg, a medveárnyék észlelést is rendszeresen lefolytatjuk évek óta, össze lehet hasonlítani, hogy mennyire jöttek ezek be. Ötven százalékot meghaladó a helyes jóslások száma, de statisztikailag érmefeldobással is össze lehet ennyit hozni, nem sokkal jobb annál. Volt olyan is, hogy nagyon elvétette a népi időjóslás ezt a dolgot" - tette hozzá Hanga Zoltán.

"A medveárnyék észlelést a kamcsatkai medvéknél tartottuk, a barna medvék olyan alfajai, amelyek az őshazája Ázsia túlfelén, a Kamcsatkai-félsziget környékén van. Ezeket az állatokat 2014 óta tartjuk, Tibor nagyobb termetű, megfontoltabb, cammogó mozgású jószág, a viszonylag fürgébbet pedig Romulusznak hívják. Sokan voltak kíváncsiak, lesz-e árnyékuk a medvéknek vagy nem. Több százan, főleg óvodásokból és kisiskolásokból álló csoportok kísérték figyelemmel a folyamatot" - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella