eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre több helyen fogadják el az érintőkártyát - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a magyar kormány. A Népszabadság cikkéből kiderül: a fővárosi önkormányzat pályázatot ír ki a Bálna értékesítésére.

A Magyar Idők arról ír, hogy a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a magyar kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő. A lapnak Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta: olyan intézkedésről dönthetnek, amely az arányosabb közteherviselés és a piaci erőviszonyok kiegyenlítődése érdekében újabb adónemet vagy díjfizetési kötelezettséget ró a nagy forgalmú áruházláncokra.

A Népszabadság cikkéből kiderül: a fővárosi önkormányzat pályázatot ír ki a Bálna értékesítésére. A lapnak Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes elmondta: a nagy értékű ingatlanok eladását rendelet szabályozza, amely előírja pályázat kiírását, ugyanakkor a Bálna értékesítésekor az érvényes bérleti szerződésekre is tekintettel kell lenniük. Az ingatlan-értékbecsléssel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt.-t bízták meg.

A Magyar Nemzet beszámol arról, hogy öt bajtársával együtt posztumusz kitüntették azt a magyar legionáriust, aki a francia Alpokban történt múlt heti lavinabalesetet követően hétfőn halt bele sérüléseibe. A légiósok alpesi kiképzésen voltak az Alpokban, amikor január 18-án két tucat katonát elsodort egy lavina. Öt légiós a helyszínen életét vesztette, a 23 éves kecskeméti Hetényi Dávid hétfőn belehalt sérüléseibe.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: nem csak a minisztériumi háttérintézmények és állami szervek komoly átszabásával jöhet 20 százalékos, azaz a hírek szerint mintegy hatezer embert érintő lefaragás, és a most nem érintett hivataloknál jövőre 10 százalékos karcsúsítás, de júliustól 10 százalékkal csökkenhet a járási és megyei kormányhivatalok létszáma is.

A Magyar Idők Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével készített interjút, aki szerint a legutóbbi, szolnoki időközi választás példája azt mutatja, hogy a Jobbik nem váltópárt, támogatottsága visszaesett, Az MSZP-nek viszont minden esélye megvan arra, hogy a változás pártja legyen 2018-ban. Az MSZP elnöke elmondta: elindul a júniusi tisztújításon, mert négy évre szóló program végrehajtását vállalta, és ezt a munkát el szeretné végezni. Ennek érdekében február elején körbejárja mind a százhat választókerületet, hogy feltérképezze, miben szeretnének változást a helyiek.

A Népszabadság online cikke szerint hatalmas fába vágta a fejszéjét a kormány az akár 10+10 milliós otthonteremtési kedvezmény bevezetésével. Bár a CSOK feltételeiből kiolvasható, a kabinet át szeretné alakítani a magyarok életmódját, házassághoz, gyerekvállaláshoz való viszonyát, azonban a siker érdekében a biológiai órával is meg kell küzdeniük.

A Portfolio cikkéből kiderül: számításaik alapján mintegy 180 milliárd forinttal kevesebb uniós támogatást tudna kifizetni a kormány 2016-ban akkor, ha a napokban kiszivárgott listán szereplő összes állami intézményt megszüntetné, vagy beolvasztaná, leépítené idén a kormány. Ez a 180 milliárd az idei évre rögzített teljes uniós kifizetési célnak közel 10 százalékát jelentené.

A Napi.hu arról ír, hogy megszületett az első döntés a műkincsek visszaszolgáltatásának ügyében. A Batthyány család egy idősebb Peter Brueghel-festményt kap vissza a felgyorsított restitúciós folyamat keretében, és még további négy ügyben várható hasonló döntés. Részletek a Napi.hu-n, és az InfoRádió 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: négy éve folyamatosan növekszik az érintőkártyát, PayPass-t elfogadó terminálok aránya Magyarországon, mostanra már az elfogadóhelyek 60 százalékánál fizethetünk egy érintéssel. A Pénzcentrum azonban megtudta, hogy mikor fizethetünk mindenhol a PayPass-os, vagy PayWawe-es kártyánkkal.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×