eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin

A brüsszeli vizsgálat ellenére folytatódik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése - a nap hírei

Nagy Márton lesz a Budapesti Értéktőzsde új elnöke. Egy fokozattal csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben.

Az Európai Bizottság vizsgálata ellenére folytatódik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szokásos tájékoztatóján elmondta: a kormány folyamatosan konzultál a brüsszeli testülettel és kész a kompromisszumra. A politikus a magyar gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását. Szólt arról is, hogy a kormány szerint elválaszthatatlan egymástól az illegális migráció és a terrorizmus, Európában pedig növekszik a terrorveszély. Hozzátette: a Terrorelhárítási Központnak minden eseményt kiemelten kell értékelnie, a hétvégi akciókban pedig nem történt semmi kifogásolható. Emellett a kabinet az állami földek megvásárlásához biztosított hitelkeret megemelésére kéri a nemzeti bank elnökét.

Zavartalan a földgáz magyarországi importja, megfelelő szintű az ellátásbiztonság - tájékoztatott az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. A társaság azután közölte ezt, hogy Oroszország felfüggesztette a gáz továbbítását Ukrajnába. A cég közleménye szerint az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesíti.

Magyarország továbbra is indokoltnak tartja a szabályozott energiaárak fenntartását - hangsúlyozta Brüsszelben az energiaügyért felelős államtitkár. Aradszki András az Energia Tanács ülésén arról beszélt: az energiaunió irányítási rendszerére vonatkozó tanácsi következtetések elfogadásával növelhető az Európai Unió ellátásbiztonsága és versenyképessége.

A héten megérkezik az érintett pedagógusok számlájára a tanárok, tanítók nem rendszeres bérjellegű juttatása - mondta az InfoRádiónak a köznevelésért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit szerint ezek közé tartozik a túlóra, a helyettesítés, a jubileumi jutalom és az utazási költségtérítés. Azt is hangsúlyozta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendezni tudja tartozásait, a szervezet működtetését folyamatosan alakítják, csiszolják.

Nagy Márton lesz a Budapesti Értéktőzsde új elnöke - erősítette meg az MNB. A tájékoztatás szerint a szakember megtartja alelnöki posztját is a jegybankban. A BÉT vezérigazgatója Végh Richárd lesz, aki jelenleg az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatói pozícióját tölti be. 75,8 százalékos tulajdonrészével a magyar jegybank lesz az értéktőzsde minősített többségi tulajdonosa.

Kétmilliárd forintot adna a főváros saját forrásból a 3-as metró felújításának terveire, ha szerdán elfogadja az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslat szerint a késedelmek elkerüléséért van szükség a megelőlegezett pénzre. Az indítvány szerint a felmerülő költségek uniós támogatásból vagy más külső forrásból finanszírozása esetén a lehívott támogatást a BKV Zrt. köteles lenne a fővárosi önkormányzatnak átutalni.

Lekerült az Interpol körözési listájáról a MOL elnök-vezérigazgatója - erősítette meg az InfoRádiónak Hernádi Zsolt jogi képviselője. Zamecsnik Péter hivatalos értesítést még nem kapott erről, de kifejtette: az Interpol egy előzetes eljárás alapján dönthetett arról, hogy leveszi a magyar olajtársaság vezetőjét a körözési listáról, ahová két éve horvát korrupciós vádak miatt került fel.

Terrorveszélyre hivatkozva hazatérésre szólította fel a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat a moszkvai külügyminisztérium. Közben megszakították egymással minden együttműködési csatornájukat a két ország védelmi erői. Az orosz miniszterelnök bejelentette: gazdasági szankciókat léptetnek életbe Törökország ellen, válaszul katonai repülőgépük lelövésére.

Az Iszlám Állam elleni csapások összehangolásáról állapodott meg az orosz és a francia elnök Moszkvában. Emellett az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről is egyezség jött létre. Vlagyimir Putyin közölte, hogy Oroszország kész együttműködni a dzsihadista szervezet ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportokkal. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: Bassár el-Aszad elnök rezsimje Moszkva szövetségese a harcban. Francois Hollande ezzel szemben ismét hangsúlyozta, hogy a szíriai elnöknek távoznia kell a hatalomból.

Egy fokozattal csökkentették a terrorfenyegetettség legmagasabb szintjét Brüsszelben. Charles Michel miniszterelnök elmondta, hogy a rendőrök és katonák az utcán maradnak, de a metró - amelyet részben megnyitottak szerdán - pénteken már teljes egészében működni fog. Az iskolák és óvodák különleges biztonsági óvintézkedések mellett szintén kinyitottak. A belga fővárosban csaknem egy hete lépett életbe a legmagasabb riadókészültség az Iszlám Állam terrorszervezet párizsi támadásai után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×