eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Intenzívebben bevonnák a kisvállalkozásokat a duális képzésbe

A kis- és középvállalkozásoknak a duális képzésbe való intenzívebb bevonására együttműködési megállapodást kötött a Duális Képzési Tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra az elérhető képzési területeken a hallgatók 8 százaléka válassza a duális képzést

 Az államtitkár szerint a duális képzés az eddigi eredmények alapján sikeres. Szeptemberben 440 hallgató kezdte meg ebben a formában a felsőoktatási tanulmányait, számukra csaknem 200 vállalat nyújt gyakorlati képzési helyet - ismertette.   

 Palkovics László elmondta: a cégeket több módon motiválják arra, hogy vállalják hallgatók képzését a rendszerben. A vállalat a szakképzési hozzájárulásból a gyakorlati napok alapján napi mintegy 4500 forintot vonhat le - ismertette, hozzátéve, hogy a jövőben valószínűleg emelkedni fog az elszámolható összeg. Az egyetemek számára számos pályázatot hirdettek meg a duális képzés fejlesztésére - mondta.     

"November 27-ig a vállalatoknak és az egyetemeknek meg kell kötniük a következő tanévre vonatkozó duális szerződéseiket. Azokat a tapasztalatokat, amelyek eddig összegyűltek, 2012 szeptembere óta a kecskeméti főiskolán, elmondjuk azoknak az intézményeknek, amelyek most tervezik az ilyen szerződések kötését" - jelezte Palkovics László

"Cél egyrészt a nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások bevonása is, mindkettő reális is. Ha megnézzük a németországi tapasztalatokat, a nagyvállalatok súlya nyilván nem, de a számuk kisebb, mint a kkv-éké, ezt igazolta vissza a nálunk is elindított jelentkezési folyamat. A vállalatok körülbelül fele kkv volt és csatlakozott ehhez a programhoz. A bizonytalanság persze érthető, hiszen amíg egy nagyvállalat rendelkezik azzal az eszközrendszerrel, hogy képzést tudjon folytatni, egy kkv esetében ez nem mindig van így. Azonban az ő esetükben is tudunk olyan megoldási formákat nyújtani, ha ő duális képzésben lévő hallgatót vállal, hiába nincsenek meg a képzéshez szükséges feltételrendszere, akkor akár az egyetem vagy a kamara tud ebben segíteni" - hangsúlyozta az államtitkár.

"A duális képzés anyagi megterhelést okoz, hiszen azokat a szakembereket, akiket képeznek, arra az időre ki kell vonni a napi folyamatokból, nyilván károkat ez nem okoz, a vállalat tudja úgy alakítani a termelését, hogy ez ne okozzon gondot. Az a kérdés, hogy ez a fajta befektetés megtérül-e a számára, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy igen" - közölte Palkovics László.

"A hallgatói jelentkezésszám azt mutatja, hogy kifejezetten népszerű a duális képzés, tavaly a vállalatoknál több ezer hallgató jelentkezett, ebből első körben ezernéhányszáz hallgatót választott ki, de a ténylegesen leszerződött létszám az ötszázat közelítette meg, hiszen még nem nagyon tudták, miről szól ez. Több felmérést is végeztünk a kecskeméti főiskola pilot képzésében részt vevők között, ebből az derült ki, jó döntés volt a főiskolára menni, de a legjobb az volt, hogy ebben a formában kezdték meg a tanulmányaikat, hiszen olyan gyakorlati tudásra tettek szert, amit máshol nem tanulhattak volna meg" - hangsúlyozta az államtitkár.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×