eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kübekházán kenyérrel és vízzel várják a menekülteket - InfoRádió a helyszínről

Csökkent az illegális határátlépők száma a szerb-magyar határon. A menekültek azt követelik, hogy nyissák meg a határt, többségük most Horvátország felé indulna - jelentette az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt Kübekházáról, a szerb-magyar-román hármashatárról.

Jelentősen csökkent az illegális határátlépők száma a szerb-magyar határon. Szeptember 14-én, hétfőn 9.380 menekültet fogott el a rendőrség, kedden már csak 366-ot. A szigorodó jogszabályok, a rendőrök és katonák által védett határzár, a röszkei vasúti sín eltorlaszolása, valamint a röszkei és az ásotthalmi határátkelőhely lezárása ebből a szempontból tehát eredményes volt.

Tiltott határátlépés miatt 203 ember ellen indított eljárást a hatóság. A két határ közötti területen, embertelen körülmények között táborozó illegális bevándorlók közül eddig mindössze 94-en nyújtottak be menedékkérelmet a tranzitzónában. A többségét elutasítják, mert Magyarország továbbra is biztonságos országnak tekinti Szerbiát.

A röszkei Régi, vagy más nevén Kis határátkelőhelynél most hozzávetőleg 100 menekült tüntet, azt követelik, Magyarország nyissa meg a határt. Az autópályánál lévő határállomásnál is súlyos a helyzet, a Segítsünk együtt a menekülteknek! civil aktivistáinak élelmiszeradománya nem jutott át a határon. A tranzitzónánál többen rosszullettek az elmúlt 24 órában, őket a magyarkanizsai és a szabadkai mentőszolgálat, javarészt magyarajkú munkatársai látták el.

Fontos információ az utazóknak, hogy nemcsak a röszkei határátkelő van ma zárva, hanem az ásotthalmi is. Tompánál és Tiszaszigetnél lehet átjutni Szerbiába, de időnként hosszú várakozásra kell számítani.

Időközben a menekültek jó része innen Horvátország felé vette az irányt. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök megígérte nekik, hogy átengedi őket az országon. A szerb-horvát határon az ide eljutott hírek szerint már százan vannak. A horvát hatóságok állítólag megkezdték a regisztrációjukat. Az arra indulóknak azonban új, minden eddiginél nagyobb veszéllyel, a délszláv háborúból itt maradt taposóaknák fenyegetésével kell szembenézniük.

Kübekházán, a magyar-szerb-román hármashatáron ér véget a hamarosan egyébként továbbépítendő kerítés, is megjelentek az új útvonalakat kereső migránsok. Két afgánt fogtak el a román határrendészek.

A település polgármestere, Molnár Róbert azt mondja, amit korábban is: a szerinte belpolitikai haszonszerzésből épített kerítés nem emberi megoldás, és nem veszi le a borítékolható katasztrófáért vállalandó felelősséget egyetlen vezető válláról sem. "Keresztény emberként kenyérrel és vízzel fogjuk várni a bevándorlókat, ha megérkeznek" - üzeni Kübekháza polgármestere.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×