eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország jövőre befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet

A javuló makrogazdasági mutatók alapján a hitelminősítők jövőre visszaemelhetik Magyarország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába - jósolták szerdán londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált elemzésükben közölték: eddigi előrejelzésük kétszeresére, 3 százalékra javították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott prognózisukat, és fenntartják az idei év egészére szóló, 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számoló forgatókönyvüket.

A cég elemzői is hangsúlyozzák, hogy idei előrejelzésük magasabb a londoni konszenzusnál. A ház 2015-re szóló magyar növekedési becslésének pedig az iránya is ellentétes a szélesebb körű citybeli várakozásnál, más nagy londoni házak ugyanis jövőre a magyar GDP-növekedés valamelyes lassulását valószínűsítik.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A cég ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a Capital Economics 2015-re 2 százalékra lassuló növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének új, javított becslése szerint Magyarországon az idén 2,4 százalékos növekedés várható, a ház azonban jövőre szintén 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői ugyanakkor azzal a véleményükkel indokolják a konszenzust jelentősen meghaladó új prognózisukat, hogy javultak a hazai fogyasztási kiadások kilátásai a pénzügyi szektoron kívüli vállalatok és a háztartások pénzügyi mérlegében tapasztalható, a korábban vártnál gyorsabb fordulat miatt.

A ház várakozása szerint a gyorsuló növekedésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is reagálni fog. A cég fenntartotta azt az előrejelzését, hogy az MNB enyhítési ciklusa 2,25 százalékos alapkamaton fejeződik be a nyáron. Ez a prognózis is jelentősen eltér a londoni konszenzustól; a citybeli elemzői közösségen belül általános az a vélemény, hogy a ciklus még egy utolsó, e hónapban végrehajtandó 0,10 százalékpontos csökkentés után, 2,50 százalékos alapkamaton véget ér, sőt vannak olyan londoni előrejelzések is, amelyek szerint a jelenlegi 2,60 százalékos alapkamat lehet az enyhítés végpontja.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek szerdai prognózisa szerint ugyanakkor már idén októbertől megkezdődik az MNB monetáris politikájának szigorítása, és a jegybanki alapkamat 2015 tavaszára 3,50 százalékra emelkedik. A cég szerint ezt a várakozást indokolja, hogy addigra az infláció egyértelműen felfelé tartó pályára kerül, és ez reagálásra kényszeríti majd a monetáris tanácsot, annak érdekében, hogy a jegybanki reálkamat pozitív tartományban maradjon.

A ház ugyanakkor kidolgozott egy alternatív forgatókönyvet is, elismerve, hogy kamat-előrejelzésére felfelé mutató kockázatok hatnak. Az alternatív előrejelzés a szélesebb konszenzusnak megfelelően 2,50 százalékos alapkamaton leálló enyhítési ciklussal, 2015 tavaszára viszont 4,00 százalékig emelkedő jegybanki alapkamattal számol. A cég londoni elemzői szerint e forgatókönyv akkor valósulhat meg, ha az infláció magasabb lesz a vártnál, illetve ha az energiaszolgáltatási szektorban tervezett reformok vagy a devizaalapú hitelek problémájának megoldási módja rontaná a befektetői hangulatot, vagy ha az MNB enyhítési alapállása miatt még tovább gyengülne a forint.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint azonban a javuló makromutatók alapján várható, hogy a hitelminősítők 2015 első felében befektetési ajánlású kategóriába emelik vissza a magyar államadós-besorolásokat.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - jelenleg egyaránt befektetésre nem ajánlott osztályzatokat tart érvényben. Közülük a Standard & Poor's hosszú futamidejű magyar devizaadós-besorolása a leggyengébb, "BB", amely a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél immár stabil. A Standard & Poor's a múlt héten javította negatívról stabilra magyar besorolási kilátását, és a Fitch is stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

Az osztályzatjavításokat a hitelminősítői gyakorlatban rendszerint - bár nem előírásszerűen - pozitív kilátás előzi meg.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×