eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Pálffy Ilona: ne rutinból menjünk idén szavazni

Előfordulhat, hogy a tavaszi országgyűlési választáson néhányan nem az eddig megszokott szavazókörben fognak szavazni, tehát ne menjen senki rutinból voksolni - tanácsolta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona hozzátette: február 7. és 17. között 8,1 millió nagykorú választópolgárnak kézbesítik az értesítőt, amelyből a voksolás pontos helyét is megtudják az érintettek.

A választási törvény átrajzolt néhány szavazókerületet, ezért mindenki olvassa el a választási értesítőjét, amelyet februárban postáz a Nemzeti Választási Iroda - kérte Pálffy Ilona, a szervezet elnöke.

"Tehát ne menjen el senki rutinosan abba a szavazókörbe, ahol már megszokta és 10-20 éve oda jár, hanem azért nézze meg, hogy biztosan oda kell-e mennie" - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy a nagyjából 8,1 millió választási értesítőt február 7-edikén kezdi postázni a Nemzeti Választási Iroda.

Azzal kapcsolatban, hogy a szervezet Facebook-oldalt indított az áprilisban először választóknak, Pálffy Ilona úgy fogalmazott: az első szavazók megszólítása minden országban problémát jelent.

"Eléggé közömbösek a fiatalok és szeretnénk elérni, hogy egy kicsit érdeklődőbbek legyenek. Ez a tájékoztatás tehát egyáltalában nem kampánycélú, hanem kifejezetten figyelemfelkeltő. Hiszen ha a fiatalok érdeklődnek és elmennek szavazni, a szavazatuk sokat számít az ő jövőjük szempontjából is" - mutatott rá a választási iroda vezetője.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy a nemzetiségiek közül eddig 5-6 ezren jelentkeztek, és a felük jelezte, hogy a nemzetiségi listára kíván szavazni. Ez esetben egyéni képviselő-jelöltre nem adhatják le voksukat.

Hozzátette, hogy már 106 ezer külhoni választópolgárt is regisztráltak a választásra, de folyamatosan érkeznek a kérelmek.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy mostanra több mint 30 jelölőszervezet kérte nyilvántartásba vételét, a nemzetiségiek közül azonban csupán 1 jelentkezett.

A szervezet elnöke azt is közölte: a Nemzeti Választási Irodának nincs tennivalója az önkormányzati plakátrendeletekkel kapcsolatban.

Pálffy Ilona ezzel arra reagált, hogy a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi szempontokra hivatkozva kiterjesztette a választásiplakát-elhelyezési tilalmat a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, szobrokra, emlékművekre és a fákra is.
Hozzátette: eddig egyetlen nagy kereskedelmi médium sem jelezte, hogy politikai reklámot közölne a kampányidőszakban.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a választási hirdetések közzététele ingyenes.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×