eur:
388.67
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Klímacsúcs: Somlyódy László életműdíjat kapott

Tudományos tevékenységének elismeréseként Somlyódy László professzor kapta az idén a Klímaklub tudományos tanácsadó testülete "Életmű Díj" elismerését.

A vízügy területén nemzetközileg is elismert professzornak a kitüntetést az októberi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódó V. Klímacsúcs - Jövőnk a víz címmel tartott konferencián adták át pénteken Budapesten.

Áder János köztársasági elnök az életműdíjast köszöntő levelében megfogalmazta, hogy a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségek, természeti katasztrófák egyre inkább társadalmi üggyé teszik a környezettudatos gondolkodást. Ám ez önmagában nem elég. Figyelni és hallgatni kell azok szavára, akik már régóta, és nem az aktuális ökodivat miatt foglalkoznak olyan stratégiai kérdéssel, mint a vízzel való felelős gazdálkodás ügye - írta az államfő a konferencián felolvasott levélben.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy a haladásban fontos szerep jut a természeti erőforrások védelmének, az oktatásnak és a tudománynak. Az akadémia a vízzel kapcsolatos információkat rendszeresen összegyűjti, konferenciákat szervez, hogy a téma iránti figyelmet ébren tartsa.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Budapesti Víz Világtalálkozót előkészítő tárcaközi bizottság elnöke jelezte, hogy a rendezvény célja a víz problémáját fontos társadalmi kérdéssé tenni.

Somlyódy László munkásságát méltatva a helyettes államtitkár kiemelte: a professzor Magyarország EU-elnöksége idején is kamatoztatta felkészültségét, nemzetközi elismertségét a vízügy területén, a "vizes diplomácia" számára hatékony munkát végez.

Somlyódy László a konferencián tartott előadásában rámutatott arra, hogy globális szinten sokasodnak a vízhez kapcsolódó problémák. A Föld lakosságának növekedésével a víz iránti kereslet és a vízgazdálkodás jelentősége is egyre nő, ezért szerinte célszerű lenne 2050-ig kitekintést adó elemzést végezni arról, hogy a Magyarországon hogyan alakulnak az időjárás-változással összefüggő szélesőségek, hatásuk a folyókra, a vizekre, a mezőgazdaságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×