eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmányellenes a művészeti akadémia? - a nap hírei

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény miatt az ombudsman. Megmagyarázhatatlannak tartja az E.ON gázüzletágának megvásárlását az MSZP. Közeledett Washington és Teherán álláspontja az iráni atomprogram ügyében.

A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté szerint egyebek mellett ellentétes a művészeti szabadsággal az, hogy az akadémia alapító tagjai csupán egyetlen civil szervezetből kerülhettek ki, és hogy a művészeti akadémiáról szóló jogszabály lehetővé teszi a köztestületnek a tagsági feltételek meghatározását.

Megmagyarázhatatlannak tartja az E.ON gázüzletágának megvásárlását az MSZP. Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese úgy vélte: a kormány tranzakciója a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, mivel szerintük az állam a piaci ár kétszereséért vásárolta meg a veszteséges vállalatot. A Fidesz szerint azt vásárolták vissza, amit a szocialisták korábban eladtak, a lépés az energiabiztonságot szolgálja, és újabb eszköz a további rezsicsökkentéshez.

Kaposvárról is elindult az úgynevezett éhségmenet. A tiltakozó akció keretében mintegy harminc közmunkás, munkanélküli és MSZP-tag az Országgyűlés első ülésnapjára, február 11-re akar a parlament előtti Kossuth Lajos térre érni. Az elmúlt napokban több úgynevezett éhségmenet is indult Budapest felé.

Párbeszéd Magyarországért Pártra változtatja a nevét, és párttá alakul az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Platform - közölte Jávor Benedek, a platform egyik alapítója. Az is elhangzott, hogy egyelőre nem döntöttek a többi ellenzéki erővel való együttműködésről, de a párt megalakulása után megkezdik az egyeztetéseket.

A gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyal kedden Budapesten a török kormányfő. Recep Tayyip Erdogan főként az ipari, mezőgazdasági és közlekedési területen szeretné fokozni az együttműködést. A Külügyminisztérium közölte: Törökország az unión kívüli országok között a hatodik legfontosabb partnere Magyarországnak. A magyarországi török befektetések értéke 2011-ben 3,7 millió euró volt, az országban mintegy 300 török vállalat működik.

Francois Hollande francia elnök szerint még nem adottak a feltételek az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetéséről való megegyezéshez. Az ügyben csütörtöktől kezdenek kétnapos csúcstalálkozót az uniós országok állam- és kormányfői.

Közeledtek az álláspontok az iráni atomprogram ügyében a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Joe Biden amerikai alelnök közölte, hogy az Egyesült Államok akár kétoldalú megbeszélést is hajlandó folytatni Teheránnal, és ugyanezt mondta az iráni külügyminiszter is.

A Palesztin Hatóság területén már 47-en, Izraelben négyen haltak meg sertésinfluenzában. Ciszjordániában és a Gázai övezetben már hétszázan fertőződtek meg. Hat kritikus állapotban lévő palesztint izraeli kórházakba vittek át. Izrael mintegy 35 ezer adag influenza elleni védőoltást szállított a Palesztin Hatóság egészségügyi intézményeinek.

Olaszországban 24 órás sztrájkot hirdetett meg hétfőre a légiforgalmi dolgozók szakszervezete a román Carpatair belföldi járatokon való repülése ellen. Az ügyészség vizsgálatot indított, miután szombat este a római Leonardo da Vinci repülőtéren 16-an sérültek meg, amikor 50 emberrel a fedélzetén leszállás közben kicsúszott a kifutópályáról a Carpatair utasszállítója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×