eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Senki sehová a Dunántúlon! 26 út járhatatlan

Huszonhat út vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.

Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Páli-Vadosfa, a Páli-Edve, az 1-es főút-országhatár (Albert Kázmér-puszta), a Hegyeshalom-Bezenye, a Balf-Fertőrákos, a Cirák-Beled, az Iván-Simaság, a Vitnyéd-Csapod, az Újkér-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu, a Kópháza-Harka és a Lövő-Sopronhorpács közötti útszakaszt.

Vas megyében a Karakó-Jánosháza, a Kemenessömjén-Vönöck, a Mersevát-Kemenesszentmárton, a Pápoc-megyehatár, a Celldömölk-Mesteri, a Sárvár-Ölbő, a Csepreg-Újkér és a Csepreg-Tompolád közötti mellékutakat nem lehet használni.

Komárom-Esztergom megyében a Tata-Kömlőd közötti szakasz nem járható.

Veszprém megyében a Kemeneshőgyész-megyehatár, valamint a Kemenesszentpéter-megyehatár közötti útvonal járhatatlan.

Zala megyében a Kisgörbő-Zalaszentgrót és a Söjtör-Tófej közötti szakaszon nem lehet közlekedni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és hajnalban is az utak felszabadításán. A társaság hómarókat vezényelt át Marcaliból, Tárnokról, Vácról és Székesfehérvárról Vas megyébe, továbbá szintén Pest megyéből, valamint Soltról és Kecskemétről hóekéket Győr-Moson-Sopron megyébe. A hóátfúvásos területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik.

A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter - tudatták.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásos térségekben semmiképpen ne induljanak útnak. Mint írták, a Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok. A társaság azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, a sebesség megfelelő megválasztásával közlekedjenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, továbbá tartsanak maguknál hóláncot.

Jelezték, hogy telefonos (06-1-336-2400) és internetes Útinform-szolgáltatásuk (http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/kezdolap.aspx) folyamatosan tájékoztat az aktuális útviszonyokról.

Hajnali riasztások

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának (OKF) helyettes szóvivője.

Hajdu Márton elmondta: az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat.

Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy az esetleges balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, valamint legyen az autóban vontatókötél és lapát, amelyekkel egymásnak is segíteni tudnak az autósok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt. Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatók. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos, és csak a téli időjárásra felkészített járművel. Az autón legyen téli gumi, ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, és tájékozódjon az útviszonyokról.

Lezárt vagy járhatatlan utak az országban:
Zala:

Három települést is elzárt a hó péntek reggelre Zala megyében, ahol több utat le kellett zárni a hófúvás miatt, más járművek mellett pedig egy autóbusz mentésére érkezett tűzoltódaru is elakadt a hóban.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel közölte: megközelíthetetlenné vált Zala megyében Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között.

Az MTI helyszíni információi szerint Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban. A nagykanizsai tűzoltóság munkatársai egy munkásokat szállító autóbusz és egy kisteherautó mentésére érkeztek a helyszínre, de a hófalak miatt a daru kereke is megszorult a hóban.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nem okoz komoly problémát a daru kimentése, az útviszonyok miatt hasonló, kisebb gondok máskor is előfordulnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 75-ös főút soholári szakaszán, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton kritikussá vált a helyzet a hóátfúvások miatt. A 75-ös főút Zalaszentmihály és Pacsa közti szakaszán megtiltották a teherautó-forgalmat.

Elmondta azt is, hogy a kora délelőtti órákig Tófej és Söjtör térségében három gépjármű, Alibánfa és Alsónemesapáti között egy kenyérszállító tehergépkocsi, Zalaapáti és Sármellék között pedig egy kamion akadt el a hóban. Nagykanizsán, valamint a 7-es főúton Galamboknál egy-egy személygépkocsi, Nagybakónak közelében pedig két kenyérszállító kisteherautó műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Győr-Moson-Sopron:

Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, de minden településre el lehet jutni - közölte péntek reggel a Magyar Közút megyei ügyelete.

Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - olvasható a társaság által az MTI kérésére megküldött reggeli összegzőben.

Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik.

Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni.

Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.

Veszprém megye:

Kamionok akadtak el a csúszós utakon Veszprém megyében éjjel - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese péntek reggel az MTI-t.

Kővári László elmondta: kamiont kellett menteniük a tűzoltóknak Nemesgulács és Kisapáti, valamint Badacsonytomaj és Badacsonylábdihegy között. Káptalanfürednél, a 71-es úton pedig egy személyautó borult fejtetőre és ütközött villanyoszlopnak. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

Vas:


Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni - tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t.

Leibinger Eszter közölte: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják.

Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - tájékoztatott a mentőszolgálat vasi diszpécser.

Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×