eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Brüsszel: nincs meg még a bizalom Magyarország iránt - a nap hírei

Az Európai Bizottság szerint még nem állt helyre a befektetők bizalma Magyarország iránt. Újabb egyeztetés lesz a napokban a Fidesz és a KDNP között a képviselői összeférhetetlenség ügyében. Budapesten koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek születésnapján József Attilára.

Az Európai Bizottság szerint az ország iránti befektetői bizalomra van szükség ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások. A testület szóvivője azt mondta, ez a bizalom, egyelőre nincs meg. Olivier Bailly hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosításáért, tegye lehetővé a befektetők visszatérését és a gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését. A szóvivő megerősítette: a magyar kormány a határidő letelte előtt részletes válaszokat küldött a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre. Ezeket a válaszokat most jogi szempontból elemzik, és egyelőre nem tűzték ki, hogy mikor hozzon döntést a biztosok testülete.

Brüsszel jóváhagyta a Rába részvények megvásárlását

Jóváhagyta az Európai Bizottság versenyhatósága a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek felvásárlását. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ez alapján legkésőbb április 18-áig átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényesek számára. A Rábában a magyar állam összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt szerzett meg, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A vagyonkezelő 2011. november 7-én tett vételi ajánlatot a Rába részvények megvásárlására 815 forintos árfolyamon.

Egyeztetés a képviselői összeférhetetlenség ügyében

Újabb egyeztetés lesz a napokban a Fidesz és a KDNP között a képviselői összeférhetetlenség ügyében. Az Országgyűlés keddi döntése alapján a parlamenti képviselők a következő ciklustól más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást. A törvényjavaslatról a tervek szerint jövő hétfőn rendezik a zárószavazást. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta: ellenzik, hogy fő foglalkozás legyen a képviselőség, mert ez szerinte kontraszelektált parlamenthez vezet.

Nyáron kezdődhet a radar építése Medinán

A tervek szerint a nyár közepén kezdődhet a Medinára tervezett NATO-radartorony építése. A Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája közölte: az építés pontos költségvetése az eljárás után határozható meg. A becslések alapján a beruházás 1-1,2 milliárd forintba kerül majd, ebből a 18 méteresre tervezett radartorony építése csaknem egymilliárd forint lesz. A pénz a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor esély van arra, hogy a beruházás a NATO támogatásából épül meg. Ebben az ügyben várhatóan még a hónap végén döntenek. A Honvédelmi Minisztérium tavaly márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg, ahol az 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer.

Nyomozás a tiszaeszlári beszéd ügyében

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a parlamentben múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében. Fazekas Géza, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: az ügyben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést, mert szerinte a televízión keresztül közvetített beszédében Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított.

Megemlékezés a költészet napján

Budapesten koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek születésnapján, a költészet napján József Attilára szülőházánál, a IX. kerületi Gát utcában. Lackfi János költő a megemlékezésen arról beszélt, hogy József Attila mindannyiunk lelkiismeret-furdalása, és arra biztatta a jelenlevőket, hogy őrizzék meg a költő emlékét. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben megünneplik Magyarországon április 11-én.

Eljárás e-könyvek drágítása miatt

Az Egyesült Államokban trösztellenes eljárást kezdeményezett a kormány az Apple és több könyvkiadó ellen, azzal vádolva őket, hogy a verseny korlátozása érdekében az elektronikus könyvek árának emelésére szövetkeztek. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Amazon elektronikus könyvforgalmazó elleni árkartell miatt a fogyasztók több tízmillió dollárral többet fizettek az e-könyvekért, mint amennyit rendes versenykörülmények között kellett volna. Az e-könyvekről megkötött feltételezett árkartell ügyében korábban az Európai Unió is vizsgálatot indított.

Két földrengés is volt Szumátra térségében

Az Indiai-óceán térségében visszavonták a szökőárriadót néhány órával az indonéziai földrengések után. Szumátra térségét előbb egy 8,6-es, majd egy 8,2-es erősségű rengés rázta meg. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×