eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

MSZP: számoljon el Budai az elmúlt egy év alatt visszaszerzett 100 milliárdról

Az MSZP arra kéri Buda Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy haladéktalanul és tételesen számoljon el arról a 100 milliárd forintról, amelyet a kormánybiztos szerint az elmúlt egy évben sikerült visszaszerezni az állami költségvetés számára - írta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi közleményében.

Szanyi Tibor közleményében úgy fogalmazott: "készséggel elhisszük ezt neki, feltéve, ha a kormánybiztos úr a közelgő ünnepek és a vélhetően igen kimerítő robotmunka ellenére veszi a fáradságot, hogy haladéktalanul és tételesen elszámol a szóban forgó összeggel, azaz lesz szíves tájékoztatást adni arról, konkrétan milyen tételekből állt össze, és hova került ez a 100 milliárd forint?"

Mint írja, ha Budai Gyula mégsem számolna el az összegről, felkérik Matolcsy György minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ők tájékoztassák a közvéleményt ennek a "talált" pénznek a miben- és hollétéről.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: "az MSZP matematikája szerint ugyanis a kormánynak jóval több pénzt sikerült visszaszereznie az adófizetők pénzéből az állami költségvetés számára. Emlékeztetőül álljon itt a magán-nyugdíjpénztári kassza 3 000 milliárd forintnyi vagyona, amelyet szinte teljes egészében visszaszerzett a kormány az adófizetőktől. Se szeri, se száma ez egyéb visszamenőleges szipolyozásoknak, amelyek révén a kormány jóval több pénzre tett szert, mint amivel Budai Gyula dicsekszik. Kétségtelen, a kormány ezek felhasználásával sem számolt el" - jegyezte meg a szocialista képviselő.

Budai Gyula szerdán tette közzé, hogy az elmúlt egy évben 100 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az állami költségvetés számára az adófizetők pénzéből, amely az előző kormányzat alatt került különböző utakon magáncégekhez, alapítványokhoz, magánszemélyekhez.

Budai Gyula akkor megemlítette a Péti Nitrogén Műveket, ahonnan 23,5 milliárd forintot szereztek vissza. Ezt az összeget a Gyurcsány-kormány határozata alapján a Magyar Fejlesztési Bank fizette ki a cégnek 2009-ben - emlékeztetett.

Felsorolása szerint az IKR Zrt.-től 6,5 milliárdot, az Omninvest vakcinagyártótól 2,5 milliárdot szereztek vissza, de sikeresnek nevezte a főpolgármester kérésére, az Alstomnál lefolytatott vizsgálatukat is, amelynek eredményeként a cég 30 milliárd forintot fizetett vissza a BKV-nak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×