eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pálinkás József: Nem elég hatékony az Akadémia, de van remény a javulásra

Egy tízes skálán hármas-négyes közöttire értékeli a Magyar Tudományos Akadémia hatékonyságát Pálinkás József. Az intézmény elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: lát lehetőséget a javulásra. Azt MTA vezetője a műsorban arról is beszélt, hogy a Lendület programban, amelynek célja a tehetséges fiatal magyar kutatók hazahozatala, vagy Magyarországon tartása, a világ legnagyobb kutatóintézeteivel és egyetemeivel kell versenyezniük.

Pálinkás József az újraválasztása utáni első sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy hatékonyabb Akadémiára van szükség. Az MTA elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a létrehozott tudományos produktumok és eredmények láthatók lesznek a világban, amely értékeli is ezeket.

Például azzal - folytatta az elnök -, hogy a nagyobb presztízsű folyóiratokban elfogadják, illetve közlik az eredményeket, vagy meghívják a magyar kutatókat előadónak a legnagyobb konferenciákra.

A hatékonyság növekedését jelzi még, ha az Akadémia kutatásainak eredményeiből olyan termékek, szolgáltatások jönnek létre, amelyek közvetlenül is fölhasználhatók. Jóllehet az intézmény kutatóhálózatának elsődleges feladata a felfedező kutatások művelése - tette hozzá Pálinkás József.

A tudományos munkában is ugyanúgy mérik a hatékonyságot, mint másutt: hány millió forintból mennyi eredmény jön létre - jelentette ki Pálinkás József. Ehhez tudni kell, hogy az MTA egyrészt egy 365 tagú tudós testületből áll, és emellett kutatóhálózatot is működtet. Ez a működés mérhető abban is, hogy hány olyan tudományos eredményt tudnak fölmutatni, amit a világban egy bizonyos szint fölött ismernek el. Ezen a téren jelentős javulni valónk van - jegyezte meg az elnök.

Pálinkás József szerint a mai Akadémia hatékonyságára pontos számot akkor lehetne mondani, ha ennek lenne valamifajta definíciója. Ha egyszerűbben akarna fogalmazni, akkor az MTA hatékonyságát egy tízes skálán három és négy közé tenné. Szó sincs arról - fűzte hozzá az elnök -, hogy az intézmény három év alatt maximális hatékonyságúvá tehető, de azért lényeges javulási lehetőségei vannak.

Itthon tartani a legjobbakat

Az Akadémia 2009-ben indította el a Lendület programot, amely kiemelkedő fiatal tudósokat hoz abba a helyzetbe, hogy önálló kutatásokba kezdhessenek Magyarországon - mondta az MTA elnöke. Pálinkás József hozzátette: ennek egyrészt az volt a célja, hogy külföldről hazahozzanak kutatókat, részben pedig, hogy itthon tartsák őket.

Hogy ez a verseny milyen éles, arra az elnök példaképpen elmondta: most zajlik a Lendület program 2011-es értékelése, és a stúdióba tartva fölhívta egy munkatársa azzal a szomorú hírrel, hogy az egyik kutató, aki külföldről tért volna haza, és az elnök nagyon szerette volna, hogy Magyarországra jöjjön, a jelek szerint másik országban kapott ajánlatot, amit el is fogadott.

Ezen a negatív példán keresztül világosan látható, hogy az Akadémiának ajánlatot kell tennie a legkiemelkedőbb, legígéretesebb kutatóknak, és egy kicsit rájuk kell építeni az intézményt - fejtette ki az MTA elnöke. Pálinkás József ezt azzal indokolta, hogy a mostani intézményrendszer nem tud úgy reagálni az új kutatási témákra, mint egy olyan, amely a nagyon mozgékony, korban harminc és negyven év közötti kutatókra alapoz, és nekik ad lehetőséget.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×