eur:
388.65
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Holdingba vonták össze a fővárosi közműszolgáltatókat és a közlekedést

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén módosította szervezeti és működési szabályzatát, így a jövőben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester dönthet a fővárosi fenntartású intézmények vezetőinek kinevezéséről és a megbízások visszavonásáról. A képviselők megszavazták a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létrehozását.

Az előterjesztő Tarlós István indoklásában emlékeztetett arra: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a Fővárosi Közgyűlés rendeletével átruházhatja bizottságára, illetve a főpolgármesterre az intézményvezetők kiválasztásának, kinevezésének, megbízásának jogát.

"Ezen jogszabályi felhatalmazás alapján javasolom, hogy egyes fővárosi önkormányzati intézmények, így a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Fővárosi Közterület-felügyelet és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyes gazdasági társaságok vonatkozásában az úgynevezett személyi kérdésekkel (vezetők kinevezése, díjazása, vezetői megbízás visszavonása) kapcsolatos hatáskör kerüljön átruházásra a főpolgármesterre" - olvasható az előterjesztésben.

A döntés egyebek mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKV, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a temetkezési részvénytársaság, a Vidámpark, a Fővárosi Ingatlankezelő, a Főkert, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a csepeli szennyvíztisztító beruházást előkészítő Enviroduna Kft., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a Parking Kft. és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőinek kinevezését és a cégekkel kapcsolatos személyi kérdéseket érintené.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Egyetlen cégben a közműszolgáltatókés a közlekedés

A közgyűlés 30 igen szavazással, három tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) létrehozását - jelentette az InfoRádió tudósítója. A BKV egy holdingban irányítja majd a fővárosi közműcégeket, közüzemi szolgáltatókat és más, nem közlekedési közszolgáltató társaságokat.

A városvezetés az átalakítástól azt várja, hogy hatékonyabban érvényesülnek a tulajdonosi érdekek. Az átszervezés érinti a többi között a gázművet, a vízművet és a csatornázási műveket. A javaslatot egyedül az LMP nem támogatta.

Később ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létrehozásáról szóló javaslatot is. Az Origo tudósítása szerint a szocialistákat ugyanakkor aggasztja, hogy Vitézy Dávid, akit Tarlós István a cég élére szán, semmiféle vezetői tapasztalattal nem rendelkezik.

A BKK fogja előkészíteni és végrehajtani a főváros közlekedési stratégiáját, integráltan irányítja és felügyeli a budapesti közlekedési ágazatokat, megrendeli és finanszírozza a közösségi és a közúti közlekedési közszolgáltatásokat, fejleszti a város közlekedését, érvényesíti az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság, illetve a gyalogos- és kerékpáros közlekedés szempontjait.

A központ emellett "megteremti az egyensúlyt a közlekedési rendszer működtetése és fejlesztése között", egységes finanszírozási rendszert működtet, ellátja a fővárosi tulajdonú közlekedési és közútkezelő szolgáltató cégek tulajdonosi felügyeletét, koordinálja a közúti és a közösségi közlekedést érintő kerületi, önkormányzati, közmű- és egyéb beruházásokat, valamint aktív szerepet vállal a regionális közlekedési együttműködésben.

Fővárosi Biztonsági Irodát alakított a Fővárosi Közgyűlés szerdán, az iroda feladata a főváros biztonságának javítása, vagyonának védelme, "a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése".

Az iroda alapítására Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester tett javaslatot. Előterjesztésében emlékeztetett arra, hogy a programjában foglaltaknak megfelelően cél a város biztonságának javítása, a főváros vagyonának védelme, valamint "a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése".

A 10 millió forintos alaptőkéjű Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. székhelyét a közterület-felügyelet Akadémia utcai központjában javasolta kialakítani Tarlós István.

A 34 tagú közgyűlés 31 igen szavazattal elfogadta az előterjesztést.

Személyi döntések - zárt ülésen

A Fővárosi Közgyűlés - zárt ülésen - támogatta a budapesti rendőrfőkapitány kinevezését, ezzel lényegében megerősítették Tóth Tamást.

A közgyűlésnek csak véleményezési jogköre van, a kinevezési jogkör az országos rendőrkapitányé, ám a megbízás során figyelembe kell vennie az önkormányzat ajánlását.

A sorrend azonban az önkormányzati választás miatt felborult, így most rendhagyó módon utólag szavazott a közgyűlés a főkapitány személyéről.

Tóth Tamást július 1-jével nevezték ki a budapesti rendőr-főkapitányság élére.

A zárt ülésen részt vett Hatala József országos rendőrfőkapitány is.

A képviselők zárt ülésen határoztak arról is, hogy leváltják Szabó Mihályt, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatóját. Az Origo úgy tudja, hogy Szabónak a felügyeletnél a vészhelyzet információs központ vezetőjének posztját ajánlják fel.

Az új igazgató az Index értesülése szerint Pető György lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×